OPASAN PRESEDAN! Delegacija Skupštine Srbije: Odlukom PS NATO Priština ohrabrena da ne sprovodi postignute dogovore
Foto: Shutterstock

OPASAN PRESEDAN! Delegacija Skupštine Srbije: Odlukom PS NATO Priština ohrabrena da ne sprovodi postignute dogovore

Politika -

Danas smo svi svedočili veoma opasnom presedanu koji se dogodio u Parlamentarnoj skupptini NATO, navodi se u saopštenju delegacija Skupštine Srbije u PS NATO.

- Da bude nedvosmisleno jasno – danas su odlukom da takozvana „Skuština Kosova“ dobije status pridruženog člana, dodatno pogoršani uslovi za život svakom Srbinu na Kosovu i Metohiji. Oni već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi – žive kao u getu. Danas je nagrađen Aljbin Kurti za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga i sami upozoravali EU, NATO i drugi međunarodni faktori - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje:

- Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teitoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo. Ovom odlukom Parlamentarne skupštine NATO dodatno su ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina.

Delegacija Skupštine Srbije u PS NATO smatra da je ovakvom odlukom prekršena Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- Napominjemo da naša delegacija u PS NATO nije bila konsultovana tokom pricesa donošenja ove odluke. Rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO - navodi se u saopštenju.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, kako stoji u saopštenju, posebno zahvaljuje svakoj delegaciji koja je pokazala razumevanje za naše argumente, koja je odolela pritiscima i koja je apelovala da takva odluka ne bude usvojena.

- Pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“ – Španija, Rumunija, Slovačka i Grčka, ovakvu odluku nisu podržale ni poslanici iz zemalja koje su priznale JPNK – Francuska i Italija. Posebnu zahvalnost naša delegacije izražava delegacije Mađarske koja je izričito glasala protiv ove odluke. Predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. „Skupštine Kosova“, niti nakon potvrđivanja ove odluke - stoji u saopštenju.

Kurir.rs

Bonus video:

02:32

VUKU POTEZE PO MODELU TIHE OLUJE Marko Blažić: Na primeru Dečana vidi se da Priština neće da sprovede čak ni svoje odluke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track