TUŽIOCI U HAGU NAJAVILI: Još 104 svedoka do aprila 2025. godine u slučaju protiv Hašima Tačija i ostalih vođa OVK
Foto: epa Peter Dejong, epa EVA PLEVIER, epa ARMANDO BABANI, epa JERRY LAMPEN

TUŽIOCI U HAGU NAJAVILI: Još 104 svedoka do aprila 2025. godine u slučaju protiv Hašima Tačija i ostalih vođa OVK

Politika -

Tužioci u Hagu najavili su još 104 svedoka do kraja dokaznog postupka protiv četvorice bivših vođa OVK, kojima se pred Specijalizovanim većima Kosova sudi po optužnici za ratne zločine na KiM i u Albaniji, 1998-1999. godine.

Tokom rasprave o stanju u postupku, branioci optuženih tvrdili su, sa druge strane, da je to nemoguće, budući da su tužioci, od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, do danas, ispitali samo 66 svedoka.

Prema ranijoj odluci raspravnog veća, tužioci izvođenje dokaza moraju okončati do aprila 2025.

Za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima u desetinama pritvora OVK širom KiM i u Albaniji, optuženi su vodeći članovi Glavnog štaba OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Hašim Tači
Hašim Tačifoto: Youtube/Al Jazeera English

Rasprava o dužini postupka održana je na zahtev Tačijevog branioca Luke Mišetića koji je, pozivajući se na statističke podatke, tvrdio da bi, sadašnjim tempom, dokazni postupak tužilaštva mogao potrajati do aprila 2027.

Mišetić je, stoga, izrazio zabrinutost zbog ugrožavanja prava optuženih na sudjenje u razumnom roku.

Ben Emerson, branilac drugooptuženog Veseljija, ukazao je da je obaveza tužilaštva da svoje dokaze predstavi na efikasan i brz način.

Emerson je ponovo pozvao veće da nametne ograničenje vremena za ispitivanje svedoka, uključujući i vreme koje na ispitivanje troše same sudije.

Po braniocima, sudije su za ispitivanje svedoka utrošile više vremena nego tri od četiri odbrane.

Tužilac Metju Holing rekao je da je, od poslednje rasprave o dužini postupka u februaru, tužilaštvo ispitalo 20 svedoka i načinilo napredak u sažimanju i ubrzavanju postupka.

Kadri Veselji
Kadri Veseljifoto: AP/Peter Dejong

Od iskaza 10 svedoka, tužioci su, u međuvremenu, odustali, a još 13 svedočenja biće u dokaze uvršteno u pisanom obliku, precizirao je Holing.

"Mi ne možemo garantovati da ćemo dokazni postupak završiti do aprila 2025, ali ne odustajemo od tog cilja", kazao je zastupnik optužbe.

Holing je naznačio da će tužioci o daljem sažimanju postupka obavestiti sud u oktobru.

Tužilac je, stoga, odbacio sugestiju branioca Mišetića da će izvoditi dokaze do aprila 2027.

Tačijev advokat uzvratio je da tužioci imaju "strukturalni problem" i da će, zbog toga, u oktobru biti kasno za dalje smanjivanje broja svedoka.

Mišetić je upozorio da ne bi trebalo čekati do oktobra, zato što će tužioci tada verovatno od sudija zatražiti produženje roka za izvodjenje dokaza.

Sudija Smit pozvao je tužilaštvo da "ne čeka do oktobra" sa sažimanjem i ubrzavanjem postupka.

Tužilac Holing objasnio je da to zavisi i od iskaza "nekoliko velikih svedoka u sledećih par meseci".

"Evenutalno odustajanje od pojedinih svedoka zavisi i od toga koliko će iskazi drugih svedoka odstupiti od ranijih izjava, delom i zbog klime zastrašivanja svedoka na Kosovu", kazao je Holing.

Na momente oštra rasprava između sudije Smita i branilaca Mišetića i Emersona vođena je i o vremenu koje odbrane troše na unakrsno ispitivanje svedoka tužilaštva.

Smit je ukazao da odbrane na ispitivanje troše mnogo manje vremena nego što su ranije najavile, što tužiocima stvara probleme pri pozivanju sledećih svedoka.

Branioci su, međutim, tvrdili da ne mogu tačno proceniti vreme za unakrsno ispitivanje svedoka dok ne čuju njegov iskaz.

Sudijama se, tokom rasprave, obratio i drugooptuženi Veselji koji je rekao da je "od prvog dana tužilaštvo tražilo 545 sati" za izvođenje dokaza i da je "svima bilo jasno da će im trebati tri-četiri godine, čak i da odbrana i sudije ne postavljaju pitanja".

Izražavajući bojazan da bi to moglo poslati pogrešnu poruku "narodu Kosova koji je s poverenjem osnovao ovaj sud", Veselji je rekao da bi "neko trebalo da preuzme odgovornost da sudjenje bude pravično i brzo".

U nastavku današnjeg zasedanja biće saslušan zaštićeni svedok tužilaštva W04305.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na KiM i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava - 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala "protivnicima".

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020. godine.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.

Bonus video:

01:01

TAČIJU PRETI DOŽIVOTNA ROBIJA? Želi da IZBEGNE SUĐENJE - počeo da ZASTRAŠUJE svedoke! Sud dao BRUTALAN odgovor (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track