Dinkić: Srbija neće proći kao Grčka
Foto: KURIR

Obećao

Dinkić: Srbija neće proći kao Grčka

Politika -
U 2013. godini mogli smo da dođemo u slične probleme kao Grčka, koja ima javni dug od 170 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a Srbija će do kraja godine imati dug od oko 60 odsto BDP-a", rekao je Dinkić

BEOGRAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da Srbija neće bankrotirati, a da bi se to dogodilo da Vlada nije preduzela ekonomske mere.

"U 2013. godini mogli smo da dođemo u slične probleme kao Grčka, koja ima javni dug od 170 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a Srbija će do kraja godine imati dug od oko 60 odsto BDP-a", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da je plan Vlade Srbije da prepolovi budžetski deficit i da ga obori na samo jedan odsto BDP-a do 2015. godine.

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da neće biti brzog oporavka.

"Država mora da steže kaiš i mora da se ulaže u proizvodnju i izvoz, to je ključno", rekao je Ljajić. Ljajić je istakao da je pogrešno davati kataklizmične izjave poput onih da je Srbija "na rubu bankrota, katastrofe i potpune propasti", ali i da je pogrešno potcenjivati velike razmere krize.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je 7. septembra da Srbiji prete dužnička kriza i dužničko ropstvo, kao i nemogućnost isplate plata i penzija i normalnog funkcionisanja države.

Dinkić optućio Đilasa za poskupljenje prevoza

Mlađan Dinkić je izjavio da je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas "iskoristio priliku i pod plaštom PDV-a" podigao cenu gradskog prevoza za 20 odsto, jer Grad Beograd više ne želi da subvencioniše Beograđane.

"To je odluka Đilasa, on je iskoristio priliku i odlučio da sada podigne cenu gradskog prevoza jer je procenio da iz gradskog budžeta previše daje građanima u odnosu na priliv i to je pitanje za njega", rekao je Dinkić Radioteleviziji Srbije.

Dinkić je istakao da Vlada Srbije ne može da učini ništa povodom poskupljenja gradskog prevoza i grejanja u gradovima Srbije, jer su za to u potpunosti odgovorne lokalne samouprave. "Povećanje cene prevoza od 20 odsto je isključivo rezultat odluke Đilasa, koji želi da iskoristi ovaj trenutak i da pod plaštom PDV-a ugura i smanjenje gubitka Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd, čiji godišnji gubitak iznosi 100 miliona evra", rekao je Dinkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja