KO IMA LITIJUM POSTAJE JAČI, ALI I RANJIVIJI! Predsednik Vučić: Izvoz tek kada naprave fabriku baterija i katoda
Foto: Videoplus

jasna poruka

KO IMA LITIJUM POSTAJE JAČI, ALI I RANJIVIJI! Predsednik Vučić: Izvoz tek kada naprave fabriku baterija i katoda

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se danas nalazi u obilasku rekonstruisanog puta Studenica-Rudno i tom prilikom je razgovarao sa meštanima i odgovarao na pitanja novinara.

Na pitanje o iskopavanju litijuma, i mešanja stranih službi koje su sprečile da Srbija postane vodeća zemlja, predsednik kaže da ne želi da ugrozi poziciju Srbije.

- Neću reći koje su to zemlje, moja reč ima veliku odgovornost. Ne želim da Srbiji nametnem teret dodatnog sukoba sa moćnima. Mi znamo šta su uradili, i ako pažljivo pogledate, vidite kakvo je to bilo pravo malo remek delo. Dve zapadne službe su to radile. Oni su hteli da prekinu uticaj Kineza, ali i da Srbija zakasni i da Srbija ne može da iskoristi resurse. Mi smo 2026. godine mogli da otvorimo rudnik, imali bismo strahovitu prednost. Više je nemamo - rekao je on.

Pomenuo je i napade iz Sarajeva zbog parade srpskih vojnika u BiH, zbog koje se digla buka.

- A svi su na kraju, čak i Helez, priznali da je sve u skladu sa procedurama. A nas predstavljali kao militariste. Želimo da ono što imamo u Srbiji pripada Srbiji. Svi žele naše sirovine. Možete da napravite fabriku baterija i katoda, pa tek onda da izvozite sirovinu. A ne samo sirovinu. To je kao kada iz Ugande izvoze kafu, a njihova država dobije samo jednu osminu. Sve pare uzmu za sebe. To će biti velika igra u budućnosti - kazao je predsednik i dodao:

- Bitan je interes zemlje i države, onaj ko ima litijum postaje mnogo jači, ali i ranjiviji - istakao je Vučić.

Kurir.rs

Bonus video:

00:35

Aleksandar Vučić na molebanu u hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track