EDIN ĐERLEK DOBIO NOVO ZADUŽENJE: Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije doneo odluku
Foto: Privatna Arhiva

saopštenje

EDIN ĐERLEK DOBIO NOVO ZADUŽENJE: Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije doneo odluku

Politika -

Odbor za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije je doneo odluku o formiranju poslaničkih grupa prijateljstava i tom prilikom je Edin Đerlek, zamenik predsednika Stranke pravde i pomirenja i potpredsednik parlamenta, izabran za predsednika poslaničke grupe prijateljstva sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom i zemljama Bliskog istoka.

Bliski istok je region koji je od velike važnosti za Srbiju, jer Srbija ima različite veze sa bliskoistočnim zemljama, koje se ogledaju u njenim trgovinskim, investicionim, energetskim, humanitarnim, diplomatskim i mirovnim aktivnostima i saradnji, navodi se na sajtu SPP-a.

Bilateralni odnosi sa Saudijskom Arabijom su uspostavljeni 2013. godine, dok je ekonomska saradnja od 2018. u usponu, ali je prostor za ispunjenje potencijala koji postoji u odnosu između Srbije i Saudijske Arabije velik i pun mogućnosti za razvoj u svim domenima od obostranog interesa.

Srbija Saudisjku Arabiju i bliskoistočne zemlje vidi kao prijateljske i važne države i stoga nastoji da sa njima održi dobre odnose, te će fokus ove poslaničke grupe prijateljstva, sa Đerlekom na čelu, biti intenziviranje saradnje Srbije sa Saudijskom Arabijom i ostalim državama na Bliskom istoku za koje bude nadležan.

Đerlek se, kako se ističe na sajtu SPP, prošle godine susreo sa prestolonaslednikom i premijerom Mohamedom bin Salmanom, koji ujedno obavlja i dužnosti predsednika Veća za ekonomska i razvojna pitanja i predsednika Veća za politička i sigurnosna pitanja Saudijske Arabije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track