silvija--slamnig-samit-nato-vasington.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Drugi dan NATO samita u Vašingtonu otpočeo je obraćanjem generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga koji je ponovio da je glavni cilj Alijanse odbrana i odvraćanje u svrhu očuvanja bezbednosti, ali je izrazio zabrinutost zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Izrazio je uverenje da će članice Alijanse ostati posvećene tome da Ukrajina postane članica NATO, ali da je još rano reći kada će se to dogoditi.

foto: Kurir

- Očekujem da će se šefovi država i vlada dogovoriti o značajnom paketu za Ukrajinu. NATO će preuzeti koordinaciju i pružanje većine međunarodne bezbednosne pomoći. Saveznici će se dogovoriti o finansijskom obećanju za Ukrajinu i ja očekujem što hitniju vojnu podršku Ukrajini. Više bilateralnih bezbednosnih sporazuma i rad na produbljenoj vojnoj interoperabilnosti - naveo je Stoltenberg.

Kurir KURIR NA SAMITU NATO

Dodao je da se NATO suštinski transformisao tokom protekle decenije, uključujući 500.000 vojnika u visokoj spremnosti, poboljšane sposobnosti, borbene grupe spremne i pristupanje novih članova.

- Na samitu, saveznici treba da potvrde obećanje o jačanju transatlantske odbrambene industrijske saradnje, kako bi se povećala proizvodnja. NATO će dodatno poboljšati odbranu od balističkih raketa novom bazom Aegis Ashore u Poljskoj. Pozdravljam to što 23 saveznika sada troše najmanje 2% svog BDP-a na odbranu - zaključio je Stoltenberg. Kada je reč o američkim izborima, generalni sekretar je istakao da očekuje od SAD da ostanu snažan partner i posvećen saveznik Alijansi bez obzira na to ko će biti predsednik.

Kurir KURIR NA SAMITU NATO U VAŠINGTONU! Stoltenberg: Najhitniji zadatak - podrška Ukrajini, posvećeni smo da postane članica NATO-a

Kurir.rs/S.S.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Kurir televizija KURIR NA SAMITU NATO U VAŠINGTONU! Henri Tugendat: Širenje BRIKS-a doneće više problema, teško je reći da li će biti OZBILNJA SILA