Velikim silama Srbija prevelika pa hoće da je rasture

Vojislav Koštunica

Velikim silama Srbija prevelika pa hoće da je rasture

Politika -
Ocenio da je na delu pokušaj otimanja Kosova i federalizacija Srbije preko protivustavnog Statuta Vojvodine

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocenio je danas da je Srbija posle 5. oktobra stekla unutrašnju slobodu što je velika vrednost koja treba da se sačuva, ali da su velike zapadne sile i posle 5. oktobra nastavile projekat dezintegracije države.

"Srbija je 5. oktobra stekla unutrašnju slobodu i to je velika vrednost koju treba da sačuvamo. Pravi pobednik 5. oktobra bio je narod, a posebno mesto pripada rudarima 'Kolubare' koji su branili i odbranili narodnu volju", ocenio je Koštunica u izjavi.

Koštunica je ocenio da je zapadnim silama Srbija i dalje očigledno prevelika i da je treba smanjiti i da je na delu pokušaj otimanja Kosova i federalizacija Srbije preko protivustavnog Statuta Vojvodine.

"To znači da kao država moramo pronaći pravu državotvornu politiku zaštite nacionalnih interesa. Ako smo 5. okotobra kao narod imali snage da se izborimo za svoju slobodu, i sada moramo pronaći snage da sačuvamo svoje suštinske državne, nacionalne i ekonomske interese", poručio je Koštunica.

On je ukazao da je, imajući u vidu dugotrajno iskustvo sa Evropskom unijom koja neposredno pokušava da stvori nezavisnu državu Kosovo, potrebno izvući prave zaključke koji su u interesu Srbije.

"Narodni duh 5. oktobra bio je duh slobode. To znači i da nam je danas preko potrebna sloboda, a kao država i narod možemo da budemo slobodni ako pored vojne neutralnosti proglasimo i političku neutralnost Srbije", ocenio je Koštunica i istakao da je politički neutralna Srbija slobodna Srbija koja brine o svojim ekonomskim, nacionalnim i državnim interesima.

Koštunica je izrazio uverenje da će Srbija biti slobodna i da će izaći na pravi out kada stavi tačku na politiku priključivanja EU i proglasi političku neutralnost.

"Duh 5. oktobra je i duh saradnje, a politički neutralna Srbija treba sa svim državama da sarađuje na ravnopravnoj osnovi", zaključio je Koštunica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track