EU nam ne traži ugovor s Kosovom

Šta sadrži izveštaj EK

EU nam ne traži ugovor s Kosovom

Politika -
Nemačka i Britanija traže da se sedam zahteva stavi pred Srbiju kao uslov za pregovore sa EU

BRISEL - Okruglo pa na ćoše.U izveštaju Evropske komisiji o napredovanju Srbije ka EU naglašeno je da proširenje ostaje prioritet Brisela a nastavak dijaloga Beograda i Prištine ključni je uslov za nastavak evropskih integracija.U nacrtu izveštaju u koji je Kurir imao uvid navodi se da je za naredni korak Srbije ka EU neophodan „vidljiv i održiv napredak u pregovorima s Kosovom“.- U dijalogu s Kosovom ostvareni su vidljivi rezultati, ali nedostaje primena dogovora. Potrebno je da obe strane postignu napredak u pregovorima, što bi obezbedilo da se osigura njihov put ka EU - piše u izveštaju, ali taj deo teksta još nije do kraja usaglašen jer se razmatra koja formulacija da se unese. Iako se u javnosti spekulisalo da će se, kao uslov, pred Srbiju postaviti potpisivanje sporazuma o dobrim odnosima s Kosovom, toga zasad nema u izveštaju.- Većina u EK smatra da nije potrebno svih „sedam nemačkih zahteva“ staviti pred Srbiju kao uslov za početak pregovora. Trenutno se vodi diplomatska borba oko toga jer Nemačka i Velika Britanija insistiraju da se u ovogodišnjem izveštaju nađe bilo kakva vrsta garancije da Srbija neće ometati evropski put Kosova - kaže izvor Kurira u EK.

Sve će biti u reduPredsednik Evropskog saveta Herman van Rompej kratko je razgovarao juče s novinarima. Na naše pitanje šta misli o budućnosti Srbije u EU, Van Rompej je samo kratko rekao: - Sve će to biti u redu.

Pohvale za Hag i SSPU izveštaju EK istaknuta je važnost nezavisnosti institucija u Srbiji - poput centralne banke, i država se ohrabruje da nastavi s reformom pravosuđa i borbom protiv korupcije. Srbija je pohvaljena zbog saradnje s Haškim tribunalom i ispunjavanja uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track