Rasmusen: Šaljemo više vojnika na sever Kosova

Rasmusen: Šaljemo više vojnika na sever Kosova

Politika -
Bezbednosna situacija na terenu se poboljšala. Kao rezultat zajedničkih napora Kfora i Euleksa, sada postoji veća sloboda kretanja, smatra generalni sekretar Alijanse.

BRISEL - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ocenio je da se bezbednosna situacija na Kosovu poboljšala, ali je najavio i da bi Alijansa mogla da poveća broj vojnika na severu Kosova kako bi suzbila sporadično nasilje.

Ministri odbrane NATO razgovarali su danas u Briselu o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ocenili da je prisustvo Kfora i dalje neophodno, navedeno je u saopštenju objavljenom na internet stranici Alijanse.

Rasmusen je izjavio da je proteklih meseci ostvaren znatan napredak.

"Bezbednosna situacija na terenu se poboljšala. Kao rezultat zajedničkih napora Kfora i Euleksa, sada postoji veća sloboda kretanja", smatra generalni sekretar Alijanse.

"Kfor je obavio sjajan posao u očuvanju bezbednosti i sigurnog okruženja za sve ljude na Kosovu i nastaviće da u potpunosti sprovodi svoj mandat", poručio je Rasmusen.

Prema njegovim rečima, NATO i EU koordinišu rad na Kosovu kako bi obezbedili bezbednosne uslove za nastavak političkog procesa.

"Naše dve organizacije zajedno tesno sarađuju u domenu bezbednosti i sigurnosti za sve ljude na Kosovu, i od ključnog je značaja da nastavimo da međusobno pomažemo jedni drugima u tim naporima", kazao je generalni sekretar NATO.

Govoreći o severu Kosova, Rasmusen je rekao da bi Alijansa tamo mogla da pojača svoje prisustvo izmeštanjem vojnika kako bi suzbila sporadično nasilje, koje podriva napore usmerene ka miru i obnovi, preneo je AP.

Ukupan broj stranih vojnika, stacioniranih na Kosovu u okviru Kfora, ostao bi isti - 6.148 ljudi.

Rasmusen je dodao da misija Kfora i komandant, general-major Voker Halbauer, imaju punu podršku NATO.

Ministri odbrane su razmotrili implikacije bezbednosne situacije kada je reč o broju vojnika NATO na Kosovu, i ponovili da je cilj Alijanse da, kada okolnosti to omoguće i kada za to dođe vreme, prisustvo međunarodnih snaga bude manje i fleksibilnije.

NATO je izložen pritiscima da smanji broj vojnika na Kosovu, navodi AP.

S druge strane, Nemačka je sinoć pozvala sve članice vojne alijanse na veći angažman na Kosovu. Nemačka vojska, zajedno sa vojnicima iz Austrije i Italije, preopterećena je ispunjavanjem ciljeva koje je im je poverila međunarodna zajednica na severu Kosova, istakao je nemački ministar odbrane Tomas de Mezier na marginama skupa u Briselu.

Na političkom frontu, ministri su na sastanku pozdravili nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, i pozvali sve strane da sprovedu u delo ranije postignute sporazume.

"Svi moraju da ispune svoje obaveze radi napretka celokupnog regiona", rekao je generalni sekretar NATO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track