Spremni za dijalog bez priznanja Kosova

Dačić se Fileom

Spremni za dijalog bez priznanja Kosova

Politika -
Komesar File mi je preneo stav da nema novih uslova za nastavak dijaloga i da bi dijalog ukoliko bi Srbija u njemu učestvovala bio statusno neutralan

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom, pošto mu je evropski komesar za proširenje Štefan File preneo da u tom dijalogu, kao ni u nastavku evropskog puta, nema novih uslova za Srbiju.

"Komesar File mi je preneo stav da nema novih uslova za nastavak dijaloga i da bi dijalog ukoliko bi Srbija u njemu učestvovala bio statusno neutralan", rekao je Dačić novinarima posle sastana sa Fileom u Vladi Srbije.

Osvrćući se na pominjanje teritorijalnog integriteta Kosova u strategiji proširenja EU, Dačić je rekao da je za Srbiju u tom smislu bilo važno pitanje da li postoje novi uslovi u procesu evrointegracija, odnosno da li je potrebno da Srbija za dobijanje datima otpočinja pregovora ili članstvo u EU na neki način prizna nezavisnost Kosova.

"Odgovor je da nema novih uslova, da je reč o uslovima Evropskog saveta, u kojima jasno stoji da je potrebno vidljivo i održivo unapređenje odnosa Beograda i Prištine i za nas to nije sporno. Za nas je bila sporna rečenica o teritorijalnom integritetu Kosova imajući u vidu da to može da vodi ka zaključku da možda postoje novi uslovi. A za nas je to neprihvatljivo", rekao je Dačić.

Kako je objasnio, ukoliko su razgovori statusno neutralni i bez novih uslovljavanja, što je danas potvrdio i Štefan File, Srbija je spremna na nastavak dijaloga sa Prištinom.

Dačić je istakao "vidljiv napredak" u odnosima Beograda i |Prištine i naglasio opredeljenje Srbije da je za sve bolje da se problemi rešavaju za pregovaračkim stolom nego da bilo koja strana povlači jednostrane poteze.

Premijer je ponovio da je Srbija opredeljena za mirno rešenje svih sporova, za nastavak dijaloga, kao i nastavak tehničkih razgovora i primenu dogovora, ali i za to da politički dijalog bude na najvišem nivou.

On je takođe naglasio da za Srbiju nije dobro i da ne prihvata nove uslove i dodatna uslovljavanja u odnosu na već postavljene kriterijume.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu biće nastavljeno formulisanje jedinstvene državne politike u čemu će učestvovati predsednik, Vlada i parlament. "Naš je cilj da što pre dobijemo datum pregovora i svesni smo da do toga neće doći u decembru", rekao je Dačić i dodao da je cilj Vlade da u narednoj godini Srbija dobije taj datum.

Dačić je rekao da pregovori za članstvo u Evropskoj uniji sadrže prilagođavanje Srbije evropskim standardima ali da sa druge strane sadrže razgovore o specifičnim situacijama bitnim za zaštitu nacionalnih interesa u bilo kojoj sferi.

"Spremni smo za dijalog s Evropskom unijom ali očekujem da Evropska komisija ima dovoljno razumevanja za specifične probleme Srbije, specifičnije od drugih zemalja kao što je to Kosovo.Srbija ne može da prihvati uslove koji bi značili priznavanje Kosova", ponovio je Dačić.

Premijer ukazao da se očekuje nastavak dijaloga, ali i podvukao da to mora da bude timska igra i da je Srbija spremna da prihvati te izazove.

File: Nema novih uslova

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je Evropska komisija u pogledu Kosova statusno neutralna i da ne postoje dodatani uslovi za Srbiju za dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom. File je novinarima nakon sastanka s premijrom Ivicom Dačićem u Beogradu rekao da se rečenica o teritorijalnom integritetu Kosova iz dokumenta Evropske komisije odnosi na stav prema podeli Kosova, a ne prema statusu.

On je rekao da očekuje da Srbija nastavi reforme u pravosuđu, da uloži više napora u borbu protiv korupcije i kriminala, zatim da posebnu pažnju posveti ranjivim grupama kao što su Romi i LGBT populacija, kao i da sprovede sve što je do sada dogovoreno u dijalogu Beograda Prištine.

Tokom dana, gosta iz Brisela primiće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama premijeru Dačići juče je uručio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

Dačić je posle sastanaka sa Dežerom rekao da zahtev da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova, koji se navodi u dokumentu Strategija o proširenju i glavni izazovi, mogao bi da vodi ka zatvaranju dijaloga Beograda i Prištine.

Takvim formulacijama se, istakao je premijer, ometa nastavak dijaloga Beograda i Prištine i one će biti predmet ozbiljnih političkih razmatranja u Srbiji.

"Srbija je bila spremna za politički dijalog već u oktobru, ali sada ovo pred nas postavlja pitanje da li je to samo mekša alternativa za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer ja još nisam sreo teritorijalni integritet bez suvereniteta. Možda je poštenije tražiti od Srbije da prizna nezavisno Kosovo", rekao je Dačić novinarima.

Premijer je rekao i da se formulacija o teritorijalnom integritetu ne navodi u Izveštaju Evropske komisije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track