BEKSTVO: Dulić može da traži azil od Kanađana?

Beži, Olivere, beži

BEKSTVO: Dulić može da traži azil od Kanađana?

Politika -
Bivši ministar, koji u Severnu Ameriku putuje u okviru skupštinske delegacije, ima pravni osnov da traži političko utočište u toj zemlji

BEOGRAD - Ćao, nema više.Oliver Dulić, bivši ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine, mogao bi tokom puta u Kanadu, gde će od 21. do 26. oktobra učestvovati na 127. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije, da zatraži politički azil u toj zemlji.Prema rečima sagovornika Kurira, ovakav scenario ima pravno utemeljenje jer je protiv Dulića u Srbiji tužilaštvo tek juče pokrenulo optužni predlog, a pritvor mu nije određen, niti ima zabranu izlaska iz zemlje.U prilog tezi da će možda tražiti azil ide i stalna Dulićeva kuknjava da je žrtva političkog progona, da se protiv njega vodi medijska hajka i da je zabrinut za bezbednost svoje porodice.- Tehnički, Dulić može da traži politički azil u Kanadi. Čim dođe do prvog državnog službenika, kaže: ja sam taj i taj, progone me u mojoj zemlji i njemu se onda daje status lica koje traži azil. Zatim sledi provera da li mu je život zaista ugrožen, da li je politički progonjen i onda njihovi nadležni organi donose odluku da li da mu daju politički azil - objašnjava Predrag Simić, nekadašnji ambasador Srbije u Francuskoj, dok Vladislav Jovanović, bivši ambasador Srbije u UN i šef diplomatije kaže da bi Dulić mogao da zatraži politički azil jer protiv njega u Srbiji nije pokrenut postupak.- Formalno, taj postupak nije pokrenut i s te strane Dulić bi mogao da zatraži politički azil. Sve i da mu ga daju, ukoliko ovde usledi istraga, oni mogu da preispitaju svoju odluku - kaže Jovanović i dodaje:- Međutim, ne mora Dulić da ide u Kanadu da bi dobio azil, može to da uradi i u nekoj susednoj zemlji.

Čestitamo! Častili ste Dulića sa 1.500 evraOliver Dulić bi, kako kaže, trebalo da otputuje u Kanadu 20. oktobra kao član sedmočlane delegacije Skupštine Srbije. Povratna karta košta oko 1.500 evra po osobi, a naravno, plaćena je iz državnog budžeta. Delegaciju predvodi predsednik Skupštine Nebojša Stefanović.

Hoće da me zatvoreBivši ministar Oliver Dulić kaže da je podizanje optužnog predloga protiv njega kompromis tužilaštva i izvršne vlasti.- Jasno je da je ovaj režim hteo da vidi jednog bivšeg ministra u zatvoru, i očigledno je pritisak bio toliki da je postupak morao da ode u sledeću fazu - rekao je Dulić i dodao da je izvršna vlast pokušala da izvrši pritisak na tužilaštvo da se njemu odredi pritvor.Tužilaštvo: Bezuslovni zatvorTužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je juče optužni predlog protiv Dulića, njegovog bivšeg pomoćnika Nebojše Janjića i direktora JP „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka, kojim je predviđena kazna do pet godina zatvora. Kako je tužilac Miljko Radisavljević rekao za Kurir, postupak bi trebalo da bude završen do kraja godine.- Predlažemo da se nakon održanog glavnog pretresa i izvođenja predloženih dokaza svi osumnjičeni osude na bezuslovne kazne zatvora - navodi se u optužnom predlogu.(j .s.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja