Hrvati se plaše da Hadžić ne dobije malu kaznu

Početak suđenja u Hagu

Hrvati se plaše da Hadžić ne dobije malu kaznu

Politika -
Nadam se da se pravosuđe oporavilo od one faze nakon rata kad se zloupotrebljavalo kao instrument osvete, kaže Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava

ZAGREB - Povodom početka suđenja Goranu Hadžiću danas u Haškom tribunalu ministar veterana Hrvatske izrazio je očekivanje da kazna suda neće biti simbolična, a predstavnik Građanskog odbora za ljudska prava da će bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine biti dokazana krivica. Ministar veterana Predrag Matić Fred je u Vukovaru dao komentar na početak suđenja Hadžiću."Ako se Hadžiću kao vođi pobunjenih Srba dokaže krivica, uveren sam da kazna suda u Hagu neće biti simbolična, nego stvarna", rekao je Matić.

Prema njegovom mišljenju, bez obzira na sve i prema dosadašnjih suđenjima i dokazima u Hagu, "sasvim je jasno i vidljivo ko je u ratu 90-ih bio krvnik, a ko žrtva". Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava, nevladine organizacija koja se bavi i praćenjem suđenja za ratne zločine, izrazio je u izjavi Tanjugu očekivanje da će Hadžiću biti dokazana krivica. "Mislim da ima dovoljno dokaza protiv njega", rekao je Pusić.

On smatra da je postojanje procesa u Hagu "lekovito delovalo" na pravosuđa država u regionu. "Hadžić je poslednji slučaj i nadamo se da se hrvatsko pravosuđe dovoljno oporavilo i da može dalje raditi i samo", rekao je Pusić. Komentarišući suđenja za ratne zločina u Hrvatskoj i to što je u njima sve više oslobađajućih presuda, Pusić je kazao da je to rezultat nekoliko faktora.

"Za sva suđenja važi da je prošlo dugo vremena od rata, pa mnogih svedoka nema. To tako ide kad sudite 17 ili 20 godina nakon događaja", rekao je. Naglasio je da su mnoge optužnice od početka bile na vrlo labavim nogama, a da su 90-ih neke presude donete na osnovu krajnje upitnih svedočenja i bez dokaza."Nadam se da se pravosuđe oporavilo od one faze nakon rata kad se zloupotrebljavalo kao instrument osvete, a ne instrument pravde", rekao je Pusić ističući da njegova organizacija godinama pokušava da spreči da sud osudi nevine.

Hrvatski mediji su preneli i izjavu Branka Borkovića koji je bio poslednji zapovednik odbrane Vukovara 1991. godine da veteranska populacija u Hrvatskoj ne može biti zadovoljna dosadašnjim tokom suđenja u Hagu. "Hrvatski sudovi nisu odradili posao koji je trebalo, a haški završava svoj mandat", rekao je Borković. Istakao je da je više suđeno Srbima iz Hrvatske nego Srbima iz Srbije, iz čega bi neko, kako je rekao, mogao zaključiti da se u Hrvatskoj vodio građanski rat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track