Vojna saradnja: Srbi i Amerikanci uče jedni od drugih

Vojna saradnja: Srbi i Amerikanci uče jedni od drugih

Društvo -
Program saradnje Nacionalne garde Ohaja i Srbije primer odličnih odnosa dve države. SAD ove godine planiraju realizaciju više od 60 sličnih projekata

BEOGRAD - Saradnja.Sjedinjene Američke Države ove godine, u oblasti vojne saradnje, imaće više od 60 vojnih razmena, konferencija, vežbi i radionica razne vrste sa Srbijom.Jedan od značajnijih projekata, koji je već u toku, jeste program državnog partnerstva sa američkom državom Ohajo.- Cilj ovog programa je veće angažovanje Nacionalne garde u međunarodnim misijama koje unapređuju regionalnu stabilnost i civilno-vojne odnose u skladu s politikom SAD - kažu u ambasadi SAD.General vazduhoplovstva Kreg Makinli, šef Biroa Nacionalne garde, koji ima veliko iskustvo u raznim programima i projektima vojske SAD širom sveta, ocenio je ovo partnerstvo kao veoma važno.- Kao šef Biroa Nacionalne garde imam priliku da pratim 62 partnerstva sa raznim državama širom sveta. Partnerstvo između Srbije i Ohaja je partnerstvo sa državom koja želi dobre odnose sa SAD. Povezanost naše dve države, zapravo, ovo partnerstvo čini veoma značajnim - rekao je Makinli.General-major Gregori Vejt iz Nacionalne garde Ohaja takođe je veoma zadovoljan ovim projektom.- Ne prođe ni mesec da Ohajo nije u Srbiji ili Srbija u Ohaju. Ovo je zaista fenomenalno iskustvo - rekao je Vejt. On smatra da je zapravo najvažnije da vojnici nauče da sarađuju sa različitim zemljama.- Srpska vojska je profesionalizovana, a vojnici - kao profesionalci - uvek uče jedni od drugih - dodao je na kraju Vejt.Podsetimo, Nacionalna garda Ohaja je za četiri godine realizovala više od 75 razmena sa Srbijom. U Ohaju živi mnogo veoma mnogo Srba, tako da je bilo prirodno da se ova saradnja uspostavi.

Pomoć OhajaČlanovi Nacionalne garde obnovili su jednu srpsku školu, a Ohajo je, između ostalog, u Srbiju poslao i jednu trgovinsku delegaciju.- Ovom saradnjom ostvarene su čvrste lične i institucionalne veze - naglasio je generalmajor Gregori Vejt. Njegov kolega, general vazduhoplovstva Kreg Makinli istakao je i značaj saradnje ove dve vojske.- Sve to je u interesu zaštite naših građana, zaštite demokratije i promocije vladavine prava - istakao je Makinli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track