Kuzmanović predao kandidaturu za predsednika DS
Foto: KURIR

Kuzmanović predao kandidaturu za predsednika DS

Politika -
Nije važno šta želite da budete, već šta želite da postignete, a ja želim da postignem da se znanje članova DS-a iskoristi na dobrobit zemlje, rekao je Branimir Kuzmanović

BEOGRAD - Funkcioner Demokratske stranke (DS), predsednik beogradske opštine Vračar Branimir Kuzmanović predao je danas u sedištu te partije kandidaturu za predsednika DS-a. Kuzmanović je prvi zvanično predao kandidaturu, pred izbornu skupštinu DS-a, zakazanu za 10. novembar.

Posle predaje kandidature, Kuzmanović je novinarima rekao da su ga podržala 33 člana Glavnog odbora, a da podršku opštinskih odbora nije ni tražio. "Nije važno šta želite da budete, već šta želite da postignete, a ja želim da postignem da se znanje članova DS-a iskoristi na dobrobit zemlje", rekao je Kuzmanović.

Upitan kakve su mu šanse da postane predsednik DS-a, on je naveo da ideja koju kandiduje mora da pobedi, da svaku ideju predstavljuju ljudi i da je zbog toga bilo potrebno da se kandiduje. "DS mora imati praktično definisane politike, da znamo šta se sprovodi i u čije ime. Mora da se sprovodi program i politika stranke, a ne interesi pojedinaca", dodao je Kuzmanović.

Prema njegovim rečima, reforma DS podrazumeva i uvođenje unutarstranačke demokratije odnosno definisanje načina na koji se biraju predstavnici stranke. "Ne treba da biramo najbolje lobiste već najbolje ljude. Moramo i da pokažemo solidarnost i prema članovima naše stranke i prema građanima", kazao je on. Kuzmanović je član DS-a od 1990, a od 1996. odbornik je na Vračaru. Za predsednika opštine Vračar prvi put je izabran 2006, a zatim i 2008. godine.

Rođen je 19. decembra 1968. u Beogradu i završio je Elektrotehnički fakultet. Profesorka Fakulteta političkih nauka (FPN) Snežana Đorđević rekla je danas posle predaje kandidature da je Branimir Kuzmanović jedini kandidat koji "u procesu reformi" DS-a otvara pitanje na koji način stranka misli da radi u budućnosti, a da ostala dva kandidata, Boris Tadić i Dragan Đilas, ne otvaraju "toliko" ta pitanja. Član Izvršnog odbora DS Nebojša Andrić je ocenio da većina članova DS želi reformu stranke, odnosno modernizovanu socijaldemokratsku stranku.

"Hoćemo jasne kriterijume za izbor onih koji će da predstavljaju stranku na bilo kom nivou i njihovu kontrolu. Hoćemo demokratiju u stranci. Hoću predsednika, a ne šefa stranke. Razgovarao sam sa Đilasom i Tadićem i nisu me uverili da ćemo posle izbora u stranci dobiti suštinsku, neophodnu reformu koja je važna i za stranku i za građane", dodao je Andrić. Kandidature za mesto predsednika DS-a najavili su i sadašnji lider stranke Boris Tadić, njegov zamenik Dragan Đilas i nekadašnji premijer Zoran Živković.

Kandidature za izbor svih organa i tela DS-a, kao i imena delegata iz svakog odbora, treba da se dostave Sekretarijatu stranke najkasnije 15 dana pre održavanja Skupštine, propisano je pravilnikom DS-a. Kandidat za predsednika stranke može biti svaki član koga predloži najmanje 15 opštinskih odbora, 30 članova Glavnog odbora, poslanički klub ili 100 delegata Skupštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track