Sever Kosova protiv dogovora o prelazima
Foto: Rojters

Sever Kosova protiv dogovora o prelazima

Politika -
Eventualno prihvatanje i primena tehničkog protokola o implementaciji IBM na prelazima Jarinje i Brnjak vodila bi uspostavljanju međudržavnih granica i carine između Kosova, smatraju odbornici četiri opštine

LEPOSAVIĆ - Odbornici četiri opštine sa severa Kosova zaključili su na današnjoj zajedničkoj sednici u Leposaviću da je neprihvatljiv tehnički dogovor o implementaciji integrisanog upravljanja prelazima (IBM).

Eventualno prihvatanje i primena tehničkog protokola o implementaciji IBM na prelazima Jarinje i Brnjak vodila bi uspostavljanju međudržavnih granica i carine između Kosova i Srbije, odnosno priznavanju kosovske nezavisnosti, smatraju odbornici četiri opštine.

Oni su zatražili od najviših državnih organa da prime delegaciju Srba sa severa Pokrajine kako bi se pronašlo zajedničko rešenje o koordinisanom postupanju po svim važnim pitanjima.

Na sednici je zaključeno da su dogovori između Beograda i Prištine štetni po srpske nacionalne interese i položaj Srba na severu Kosova, uz podršku inicijativi za ocenu ustavnosti briselskih dogovora pre implementacije.

Sa zajedničke sednice u Leposaviću data je puna podrška Vladi Srbije i drugim državnim organima da ispitaju pravilnost trošenja budžetskih sredstava za Kosovo i Metohiju i da se prema pojedincima, koji su nenamenski trošili ili zloupotrebili sredstva, preduzmu odgovarajuće zakonske mere.

Odbornici su osudili, kako su rekli, naručene kampanje nekih medija koji imaju za cilj satanizaciju celokupnog srpskog naroda na Kosovu, sa posebnim akcentom na Srbe na severu pokrajine, a u vezi trošenja budžetskih sredstava.

Sednici su prisustvovali pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Aleksandar Stojanović, predstavnici SPC, četiri opštine sa severa Kosova, Privredne komore KiM, rektor Prištinskog univerzita i pojedini narodni poslanici u Skupštini Srbije sa Kosova .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track