Vulin: Odluka Skupštine Kosova jednostran potez
Foto: Radio Kim

Vulin: Odluka Skupštine Kosova jednostran potez

Politika -
"To je nastavak njihove potrebe za jednostranim potezima. Ako hoćete neutralan dijalog, ne možete da govorite o dobrosusedskim odnosima. Priština pokušava da ojača svoju pregovaračku poziciju", rekao je Vulin

BEOGRAD - Kosovska skupština u četvrtak je usvojila takozvanu "rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom", a takozvani premijer Hašim Tači naglasio je da su normalizacija i dobrosusedstvo uslov za evroatlanske integracije pred kojima se Kosovo nalazi.

U rezoluciji, za koju je glasalo 68 od 75 prisutnih poslanikase, ističe se da kosovska skupština "podržava normalizaciju odnosa između dve nezavisne i suverene države u interesu rešenja problema koji postoje između dve države, poboljšanje života građana i unapređenja evropske agende za dve države i za region".

Pre samog glasanja poslanicima se obratio premijer Tači koji ih je pozvao da usvoje rezoluciju, rekavši da je "Kosovo slobodno i nezavisno, ali da nezavisnost nije dovoljna sama po sebi".

"Kosovo se nalazi pred integracijom u NATO i EU i normalizacija i dobrosusedstvo su uslov za ove integracije," dodao je Tači. On tvrdi da se normalizacija neće odraziti negativno na status Kosova. "Kosovo je suvereno i nezavisno. Istorija se nikad ne vraća unazad", uveren je Tači.

Protiv rezolucije su glasala tri poslanika, dok su četvorica bila uzdržana.

Najveći protivnici usvajanju rezolucije bili su poslanici Pokreta Samoopredeljenje, a njegov lider Albin Kurti je, tražeći od skupštine da ne izglasa rezoluciju, rekao da će od politickog dijaloga sa Kosovom Srbija samo profitirati.

"Ovakvu rezoluciju bi trebalo da usvoji skupstina Srbije. Srbija treba da se izvini Kosovu i da reši sudbinu nestalih, o kojima nemamo nikakve informacije," kazao je Kurti.

Potpredsednik kosovske skupstine Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke rekao je da njegova stranka podržava normalizaciju odnosa i otvaranje dijaloga sa Srbijom, dok je poslanica Jedinstvene srpske liste u kosovskoj skupštini Rada Trajković rekla da ona neće glasati za rezoluciju koja Kosovo definise kao suvereno i sa teritorijalnim integritetom.

Kosovska skupština založila se da EU treba da olakša dijalog Beograda i Prištine, a SAD da ga podrže.

Predviđeno je da dijalog vodi kosovska vlada, uz učešće nadležnih skupstinskih komisija, da redovno izveštava skupštinu o toku dijaloga, a da sporazum na kraju bude ratifikovan u skupštini.

Sednica kosovske skupštine počela je zahtevom predsednika skupštine da se pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije povuku iz dvorišta parlamenta i optužbom koja je izneta protiv ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija, kako je navodno spreman da hapsi predsednike parlamenta i države.

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Aleksandar Vulin je donošenje tzv. "rezolucije o normalizaciji odnosa sa Srbijom" u Skupštini Kosova ocenio kao pokušaj Prištine da ojača pregovaračku poziciju.

"To je nastavak njihove potrebe za jednostranim potezima. Ako hoćete neutralan dijalog, ne možete da govorite o dobrosusedskim odnosima. Priština pokušava da ojača svoju pregovaračku poziciju", rekao je Vulin.

Vulin je rekao da Srbija insistira da pregovori s Prištinom budu statusno neutralni. "Izaćićemo s konkretnim predlozima, ali sačekajmo drugu stranu.

Druga strana je praktično tek sada pristala na političke pregovore", rekao je Vulin. Istakao je da predstavnici Srbije u te pregovore ulaze sa velikim poverenjem u međunarodnu zajednicu koja će, kako je ukazao, da se drži svojih reči o statusnoj neutralnosti.

Vulin je podsetio da od 27 zemalja Evropske unije pet ne priznaje nezavisnost Kosova, te u Briselu nema jedinstva o statusu Kosova.

Govoreći o zahtevu Vlade Srbije da organi državne uprave bez odlaganja utvrde koji zaposleni na Kosovu primaju plate i od kosovskih institucija, Vulin je kazao da će morati da se opredele svi koji Srbiju priznaju kao svoju državu jer "nije moguće ne priznavati Kosovo, a dobijati platu od njegovih institucija", preneo je RTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja