Busek: Sastanak u Briselu dobar signal

Trojni sastanak u Briselu

Busek: Sastanak u Briselu dobar signal

Politika -
Optimističan sam, ali u granicama, zato što je to bio dugotrajan konflikt, a da bi se prevazištli takvi dugotrajni konflikti potrebno je mnogo vremena, rekao je Predsednik Instituta za region Dunava i centralne Evrope Erhard Busek

BEOGRAD - Predsednik Instituta za region Dunava i centralne Evrope Erhard Busek ocenio je danas u Beogradu da je jučerašnji trilateralni sastanak srpskog i kosovskog premijera, Ivice Dačića i Hašima Tačija, sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozitivan signal u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ali da je to proces koji će trajati dugo.

"To je vrlo pozitivno, ali će dugo trajati. Optimističan sam, ali u granicama, zato što je to bio dugotrajan konflikt, a da bi se prevazištli takvi dugotrajni konflikti potrebno je mnogo vremena", rekao je bivši koordinator Pakta za stabiinost jugoistočne Evrope u izjavi novinarima na marginama skupa o pomirenju, toleranciji i sigurnosti ljudi na Balkanu, u organizaciji Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD).Busek je, pominjući primer dugotrajnog procesa pomirenja Francuske i Nemačke, istakao da kada je reč o pomirenju Kosova i Srbije "moramo biti strpljivi. ali s druge strane i efikasni".

On je ocenio da model dve Nemačke posle Drugog svetskog rata nije moguće primeniti i u slučaju Kosova, zbog potpuno različitih uslova u kojima se nalazi severozapadni deo Kosova u odnosu na nekadašnju istočnu Nemačku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja