Nikolić: Baš me briga za DS, ne valjaju ni Tadić ni Đilas!

Nikolić: Baš me briga za DS, ne valjaju ni Tadić ni Đilas!

Politika -
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu makedonskoj televiziji rekao da bi voleo da pobedi na unutarstranačkim izborima u DS Boris Tadić koga je SNS pobedila

BEOGRAD - "Voleo bih da pobedi Tadić koga je SNS pobedila. Uvek je dobro za protivnika imati onoga koga si pobedio. Mene baš briga ko će da pobedi u DS. Ne valjaju ni jedan, ni drugi. To su isti ljudi, samo će da se raspodele u dva tabora", kazao je Nikolić u intervjuu makedonskoj televiziji "Sitel".

Kako je rekao, među njima ima onih koji su bili ministri, loši ministri, ima i bogatih, ali i kriminalaca koji su to postali kad su postali ministri.

"U toj njihovoj prljavoj igri samo se otkriva koliko su bili loši, ali će SNS dugo godina da ih pobeđuje. Đilas se u politiku ne razume", smatra je Nikolić.

On je dodao da njih dvojica, Tadić i Đilas, nemaju dovoljno energije i da bi on lično za posao lidera stranke tražio nekog trećeg.

Nikolić : Čekam da se Josipović odljuti

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nije ljut na predsednika Hrvatske Ivu Josipovića, da ne zna razlog njegove ljutnje i da će prihvatiti razgovor kada ga Josipović bude pozvao.

"Čekam da se odljuti. Ja ne živim u prošlosti. Ne pitam kad je ko protiv koga ratovao, to može samo da jubilejima da se govori, ili kako je izgledao rat. Današnjoj deci govoriti o ratu, a ne pričati im šta ih čeka sutra je besmisleno", rekao je Nikolić u intervjuu makedonskoj televiziji "Sitel".

Govoreći o Hrvatskoj koja je na ulazu u EU, Nikolić kaže da je ona i dalje prihvatljiva za Uniju iako nije rešsila problem proteranih Srba.

"Hrvatska nije rešila problem Srba koje je proterala, kojima nije vratila imovinu i kojima ne dozvoljava da uživaju u njoj, nije im omogućila ni miminum osnovnih ljudskih prava, ali je iz nekog razloga prihvatljiva za EU", kazao je Nikolić.

Nikolić je dodao da će Srbija nastaviti "mirno i strpljivo sa Hrvatskom da uređuje svoje odnose" i otklanja nerešena pitanja.

"Pozvao sam hrvatske predstavnike da kažu koja pitanja Srbija nije rešila, da možemo da ih rešimo, ali sam zato otvorio niz pitanja koje Hrvatska nije rešila i neće. Međutim, Hrvatska je miljenik EU, uvek je bila favorizovana, pa tako i sada. Srbiji se priča o problemu loših privatizacija i lošeg urađenog pravosuđa, pa je to i razlog zašto ne možemo da budemo član EU", istakao je Niklić.

Predsednik Srbije je dodao da, sa druge strane, pravosuđe i privatizacija u Hrvatskoj nisu ništa bolje urađeni nego u Srbiji, a možda čak i lošije.

"Kad biste pogledali Hrvatsku kako izgleda pravosuđe i privatizacija i oblast ljudskih prava shvatili biste da je to mnogo lošije urađeno nego u Srbiji...Otkud tolika razlika među nama? Mi smo tek kandidati za EU, nemamo još datum za otpočinjanje pregovora, a Hrvatska će sledeće godine postati punopravni član", rekao je Nikolić.

Govoreći o odnosu sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom, Nikolić je kazao da "Srbija ne svojata RS i da je narod u tom entitetu taj koji odlučuje kako će živeti".

Nikolić je podsetio na obaveze koje Srbija ima prema RS po Dejtonskom sporazumom, ali i na ekonomsku i trgovinsku saradnju.

"Ne odbacujem centralu BiH u Sarajevu, nemam na to pravo. Mi smo prihvatili Dejtonski sporazum i po njemu je Bosna država sastavljena od dva entiteta", ukazao je Nikolić i dodao da ta država ne funkcioniše i da "polako nestaje pred našim očima".

Nikolić je poručio da nije Srbija ta koja će da pogazi Bosnu i Hercegovinu.

Nikolić se osvrnuo i na odnose sa svojim do nedavno prvim saradnikom, a sada liderom stranke koju je osnovao.

Na pitanje da li prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ima njegovu podršku, Nikolić je odgovorio potvrdno.

"Ja sam ga postavio na to mesto. Drugi čovek u Srbiji to ne bi mogao da obavlja i Vučićeva energija se polako već prenela i na policiju i tužilaštvo... Vučić neće stati dok ne istraži sav kriminal i dok svi kriminalci ne odu u zatvor i tu ima moju potpunu podršklu", uveren je Nikolić.

Upitan da li SNS "namerno" podržava zamenika predsednika DS Dragana Đilasa, jer on nema "politički kapacitet" u stranci, Nikolić je rekao da ga ne interesuje ko će pobediti na tim stranačkim izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track