SRAMOTA: Drugarima moćnika iz DS plate šest puta veće?!
Foto: KURIR

SRAMOTA: Drugarima moćnika iz DS plate šest puta veće?!

Politika -
Administrativni odbor, dok je njim predsedavala Demokratska stranka, povećao plate četvorici članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Oni primali godinu i po 189.000, a ostali 30.000 dinara

BEOGRAD - Kad država časti!Administrativni odbor Narodne skupštine Srbije je 17. maja prošle godine doneo odluku da se dvojici članova Visokog saveta sudstva i dvojici članova Državnog veća tužilaca poveća naknada za učešće u tim organizacijama sa 30.000 na neverovatnih 189.000 dinara!Tako su, prema saznanjima Kurira, članovi Visokog saveta sudstva Predrag Dimitrijević i Dejan Ćirić, kao i članovi Državnog veća tužilaca Milan Škulić i Miroslav Bojić sedamnaest meseci primali skoro pet prosečnih plata u Srbiji. Zanimljivo je da ostalim članovima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca novčana nadoknada nije povećavana i ona je sve vreme bila u visini poslaničkog paušala od 30.000 dinara.

Milan Škulić, član DVT
Milan Škulić, član DVT

Prema saznanjima Kurira, dva člana Visokog saveta sudstva dobila su povećanje novčane naknade na predlog demokrate Boška Ristića, a zanimljivo da su obojica (Dimitrijević je dekan Pravnog fakulteta u Nišu, a Ćirić advokat iz Niša) Ristićevi poznanici.Saznanja Kurira da su samo određeni članovi ovih državnih organa dobili neverovatan novac - prema računici Kurira, u pitanju je 3.213.000 dinara po osobi - potvrdio je i sadašnji predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić iz Srpske napredne stranke, po čijem mišljenju je ovaj potez „čisto politička odluka“.- Smatram da je tim potezom prethodni režim pokazao svu svoju bahatost i osionost. Taj novac je išao iz budžeta građana Srbije i dati svojim miljenicima enormne sume jednostavno nije u redu. Posebno što to nema nikakvo zakonsko utemeljenje i uvek ide preko leđa građana - kaže Babić za Kurir. On ističe da je Administrativni odbor na sednici održanoj 25. septembra ukinuo ovu odluku svojih prethodnika i vratio naknade na 30.000 dinara.

 Predrag Dimitrijević
Predrag Dimitrijević

Dimitrijević otišao čim mu je smanjena plataDekan Pravnog fakulteta u Nišu Predrag Dimitrijević je, prema saznanjima Kurira, nakon odluke Administrativnog odbora da smanji naknade za članstvo u VSS i DVT podneo ostavku. Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije je još prošle godine naložila Skupštini da Dimitrijevića razreši dužnosti jer je u sukobu interesa.

Privilegovane sudije ćuteKurir je juče pokušao da stupi u kontakt sa svom četvoricom članova VSS i DVT kojima su povećane naknade, međutim, bez uspeha. Neki od njih se nisu javljali na svoje telefone, neki su bili zauzeti, a drugi su pak ignorisali naše SMS poruke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track