Poslanici o prenosu obaveza i imovine Nove Agrobanke
Foto: Rts

Skupština Srbije

Poslanici o prenosu obaveza i imovine Nove Agrobanke

Politika -
U Novoj Agrobanci ima 265 miliona evra osiguranih depozita i 113 miliona evra neosiguranih, a razlika između imovine i obaveza Nove agrobanke iznosi 250 miliona evra

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije započeće danas novu sednicu, na kojoj će raspravljati o Predlogu zakona o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije, čije će usvajanje omogućiti da svi koji imaju depozit u Novoj Agrobanci postanu deponenti Poštanske štedionice.

Državni sekretar Ministarsta finansija Vlajko Senić rekao je da je glavni cilj zakona finansijska stabilnost, a država je zbog katastrofalnog stanja u Novoj Agrobanci odlučila da reaguje, budući da ta banka nije bila više u situaciji da servisira obaveze.

Senić je najavio da bi Skupština Predlog zakona trebalo da usvoji u petak, 26. oktobra, kako bi već od početka sledeće sedmice osigurani i neosigurani depoziti iz Nove Agrobanke bili preneti na Poštansku štedionicu.

"Uoči nedelje štednje bili smo u obavezi da država reaguje, budući da se Nova Agrobanka nalazi u takvoj situaciji da ne bi mogla da servisira obaveze", rekao je Senić. On je naveo da u Novoj Agrobanci ima 265 miliona evra osiguranih depozita i 113 miliona evra neosiguranih, a razlika između imovine i obaveza Nove agrobanke iznosi 250 miliona evra. To je, kako je rekao, rezultat lošeg upravljana, a taj problem će se rešavati preko Agencije za osiguranje depozita. Kako je navedeno u obrazloženju predloga zakona, Ministarstvo finansija i privrede je, uz podršku Narodne banke Srbije, rešeno da eliminiše elemente nestabilnosti u bankarskom sistemu i za svaki potencijalni slučaj nađe trajno i održivo rešenje.

Ministarstvo finansija i privrede, NBS i Agencija za osiguranje depozita su utvrdili da je postojeći zakonodavni i institucionalni okvir nedovoljan, te da je neophodno doneti poseban zakon kojim bi se uspostavio okvir na temelju koga bi državni organi mogli da reaguju u izuzetnim i hitnim slučajevima koji ozbiljno prete da naruše finansijsku stabilnost Srbije.

Primer konkretnog slučaja, čije konačno rešavanje nije moguće u okviru postojećeg zakonskog okvira je problem Nove agrobanke, a donošenje ovog zakona omogućava vladi da preduzme meru prenošenja zdrave imovine banaka, kao i banaka za posebne namene, odnosno banaka pod administrativnim upravljanjem na druge banke, uz istovremen prenos obaveza tih banaka.

Time se doprinosi sigurnosti deponenata banaka koje su se susrele sa teškoćama u poslovanju, što je jedan od najvažnijih elemenata finansijske stabilnosti.Kako je ranje rekao ministar finasija Mlađan Dinkić, usvajanjem tog zakona ljudi koji imaju depozit u Novoj agrobanci postaće deponenti Banke Poštanske štedionice od ponedeljka, 29. oktobra, kao i da će i osigurani i neosigurani depoziti biti preneti na Poštansku štedionicu.

Dinkić je objasnio da od ponedeljka štediše Nove Agrobanke, koja bi inače otišla u bankrot, mogu da budu mirni, jer će moći da slobodno raspolažu svojim ulozima u Poštanskoj štedionici.Kako je precizirao, ne prenosi se samo depoziti, već i likvidnost potrebna da se zatvori ta transakcija, a nakon prenosa depozita i Nova Agrobanka će ići u stečaj.

Skupština Srbije juče je započela drugu redovnu sednicu, na kojoj je do sada razmotrila Predlog zakona o amnestiji i dopunu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Ta sednica, na kojoj se nalazi ukupno 10 tačaka, je prekinuta, kako bi se danas razmatrao Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja