Stranke različito o prekomponovanju vlasti na lokalu

Stranke različito o prekomponovanju vlasti na lokalu

Politika -
Ružić je potvrdio da je sa predstavnicima SNS u Leksovcu dogovoreno potpisivanje koalicionog sporazuma i da se očekuje da će za novog gradonačelnika biti izabran predstavnik SNS Goran Cvetanović

BEOGRAD - Prekomponovanje vlasti na lokalnom nivou značajno je zbog bolje saradnje sa republičkom vlašću i realizacije strateških projekata, ocenili su predstavnici SPS-a i SNS-a, dok su predstavnici DS-a ocenili da se time narušavaju demokratski principi i izborna volja građana.

Predsednik Izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić rekao je da oko prekomponovanja vlasti na lokalu "ne treba praviti famu" i da je to važno zbog bolje kordinacije lokalne i republičke vlasti.

"Radi se, pre svega o jednom pragmatičnom pristupu... Kad lokalna vlast korespondira sa republičkom, taj stepen je mnogo viši i realnije je da se realizuju strateški projekti i mislim da to nije ništa cudno", rekao je Ružić.

"Takođe je važno da ljudi koji preuzumu odgovornost budu stručni", kazao je on.

Ružić je potvrdio da je sa predstavnicima SNS u Leksovcu za sredu dogovoreno potpisivanje koalicionog sporazuma i da se očekuje da će za novog gradonačelnika biti izabran Goran Cvetanović.

Predsednik gradskog odbora SNS u Leskovcu Goran Cvetanović je rekao da je za 6. novembar zakazana sednica Skupštine grada.

On je naveo da da ta stranka ima većinu i da je za sutra u podne planirano potpisivanje koalicionog sporazuma sa SPS-om što će doprineti tome da se uveća broj odborničkih mandata.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (SNS) rekao je da je ta stranka svesna odgovornosti koju je preuzela dodajući da očekuje da će republička vlast omogućiti ravnopravne uslove za gradove i opštine.

On je rekao da za vreme prethodne vlasti u Novom Sadu nije nilo nijedne ozbiljne investicije i da nisu realizovani planirani projekti.

"Ubeđen sam da ćemo doneti investicije i da ćemo bolje sarađivati sa republičkom vladom", rekao je Ružić.

Bivši gradonačelnik Užica Jovan Marković (DS) koji je juče smenjen na vanrednoj sednici Skupštine grada u Užicu, a za novog gradonačelnika izabran Saša Milošević iz Srpske napredne stranke, rekao je da se "tom političkom matematikom" urušavaju demokartski principi koji su potrebni da bi se ispoštovala izborna volja građana.

On je dodao da je za vreme njegovog mandata grad imao zapažene rezultate i da je uprkos ekonomskoj krizi završeno više od 40 važnih projekata, kao i da je postojala dobra saradnja sa republičkom vlašću.

"Ovakve promene na lokalu nisu prirodne i mislim da se loše osećaju i oni koji su ušli u vlast, oni koji su glasali, i građani Užica, odnosno da se nametom iz Beograda urušava izborna volja građana", kazao je on u emisiji "Upitnik" na RTS-u.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić (DS) rekao je u istoj emisiji da je ta stranka na izborima ostvarila duplo bolji rezultat od SNS i da imajući to u vidu "ne može da razume toliku želju za vlašću".

On rešenje za ubuduće, kako je kazao, vidi u promeni izbornog zakona kojim bi se omogućilo da se gradonačelnici biraju direktno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track