Vejvoda: Poseta Klintonove i Ešton pozitivan signal Srbiji

Vejvoda: Poseta Klintonove i Ešton pozitivan signal Srbiji

Politika -
Njihova poseta predstavlja, pre svega, izraz interesovanja za događaje ovde, ali i ohrabrenje Srbiji na putu evropskih integracija i dijaloga sa Prištinom", ocenio je Vejvoda

VAŠINGTON - Poseta američke državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton predstavlja vrlo pozitivan signal Srbiji pred nastavak dijaloga sa Prištinom i vrlo važnu poruku ohrabrenja Beogradu, smatra Ivan Vejvoda, potpredsednik Nemačkog maršalovog fonda.

"Njihova poseta predstavlja, pre svega, izraz interesovanja za događaje ovde, ali i ohrabrenje Srbiji na putu evropskih integracija i dijaloga sa Prištinom", ocenio je Vejvoda u razgovoru za Glas Amerike.

Prema njegovom mišljenju, ton jučerašnjih razgovora u Beogradu određen je prošle nedelje u Briselu, prilikom posete premijera Srbije Ivice Dačića.

"Zaista je bio značajan susret premijera Dačića i Tačija u Briselu i mislim da je to bio jedan snažan signal da poseta bude u pozitivnom duhu - da ovaj deo Evrope, koji je ostao neintegrisan dobije poruku da, pre svega EU nastavlja sa politikom proširenja, a da SAD i dalje snažno, saveznički podržavaju taj put", smatra Vejvoda.

On ocenjuje da se juče mogla videti mnogo bolja atmosfera, u kojoj nije bilo novih ultimatuma ili pretnji. Ipak, jasna poruka Hilari Klinton da neće biti promene granica govori o tome kako Amerika i Evropa vide rešenja kosovskog problema i ukazuje gde Srbija treba da traži prostor u dijalogu sa Prištinom, smatra Vejvoda, precizirajući d aje autonomija to gde treba tražiti suštinsko rešenje.

Vejvoda se slaže sa ocenom koju je juče izrekao premijer Srbije Ivica Dačić posle sastanka - da nastavak dijaloga sa Prištinom treba da se odrazi i na ubrzanje evropskog puta Srbije.

Zamajac koji je stvoren u poslednjih godinu i više dana, a koji je otvorila i prethodna vlada je nešto što Amerika i Evropa žele da iskoriste kako bi problem Kosova nastavio da se rešava, ističe Vejvoda. A da bi se došlo do konačnog i održivog rešenja - obe strane će morati da čine ustupke i ne budu do kraja zadovoljne onim što su dobile u pregovorima, zaključuje on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track