Stanković: Đilasu otvoren put, nema cepanja DS

Sednica

Stanković: Đilasu otvoren put, nema cepanja DS

Politika -
Jasno je da Đilas krupnim koracima ide ka mestu lidera stranke, ali i da neće biti cepanja DS-a koji sada može da se posvetiti opozicionom delovanju", rekao je Stanković

BEOGRAD- Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je večeras da je odustajanjem predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića od kandidature za funkciju lidera demokrata, otvoren put Draganu Đilasu za to mesto, kao i da je sprečena podela stranke.

"Važno je to što je otvoren put Draganu Đilasu na mesto predsednika stranke i da je konačno ukinuta stranačka borba za mesto lidera. Jasno je da Đilas krupnim koracima ide ka mestu lidera stranke, ali i da neće biti cepanja DS-a koji sada može da se posvetiti opozicionom delovanju", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, izjavom Tadića da se na predstojećoj izbornoj skupštini demokrata neće kandidovati za lidera, zaključena je burna rasprava ne samo unatar stranke, već i u medijima, što je nanosilo štetu DS-u i u očima njenih članova, ali i pristalica i birača.

"Najvažnije je da je zaključena rasprava Đilasa i Tadića i da počinje novo poglavlje Demokratske stranke sa Đilasom na čelu", rekao je Stanković.

On je istakao da se time DS polako, ali sigurno vraća u normalu i da će sada pokušati da se pojavi kao najznačajnija opoziciona stranka, što je Srbiji potrebno.

"Do sada se DS bavio svojim unutrašnjim problemima, a ne stvarima kojima se bavi jedna opoziciona stranka", rekao je Stanković.

Predsednik DS saopštio je danas, nakon sednice Glavnog odbora, da se neće ponovo kandidovati za tu funkciju i da će ubuduće najverovatnije biti počasni predsednik stranke.

Stoiljković: Odluka Tadića jedino racionalno rešenje

Odustanak Borisa Tadića od kandidature za funkciju predsednika stranke jedino je racionalno rešenje koje je bilo na raspolaganju, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stoiljković.

Stoiljković je rekao da je to jedino racionalno rešenje, pošto se videlo da je partijska nomenklatura sklona Draganu Đilasu.

"Videlo se da bi svako dalje insistiranje na konfrotaciji na Izbornoj skupštini značilo veliki rizik od podele stranke i stvaranja dve nove stranke koje bi po svom rejtingu sigurno bile negde jednocifrene, što bi onda zaista problematizovalo krajnju poziciju DS i ovo je jedino racionalno rešenje", kazao je Stoiljković.

Stoiljković smatra da bi najavom da će Tadić postati počasni predsednik stranke, bio sačuvan njegov "obraz ili ugled", kao i da bi to bio normalan korak, s obzirom na dvostruki izborni poraz - u trci za predsednika države i sa stanovišta mogućnosti da DS formira vladu.

Todorić: Tadić birao između rascepa i povlačenja

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić birao je između rascepa u stranci i povlačenja sa reformskim potezima, a DS će kada se završi Izborna skupština ići ka konsolidaciji što neće ostati bez posledica na političku scenu, ocenio je Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić.

Todorić smatra da je ovo povlačenje u stvari "poraz onoga za šta se Tadić borio od Glavnog odbora DS u septembru do danas, jer je i njemu postalo jasno da ne može da dobije odlučujući broj delegata. On je birao između rascepa u stranci i povlačenja sa nekakvim reformskim potezima".

"Mislim da je faktor koji će se sada računati faktor Dragana Đilasa, pošto DS kada se završi Izborna skupština ide ka konsolidaciji. Sigurno je da to neće ostati bez posledica na političku scenu. Da li će to pospešiti neke postojeće sukobe koji se već vide u Vladi Srbije i dovesti do nove kombinatorike, moguće je. U kom periodu takođe će se videti", kazao je Todorić.

Kako je Todorić ocenio, tek treba videti da li će te reforme biti sprovedene u praksi posle Izborne skupštine DS jer, kako smatra, jedno je kad se pravi dogovor kad je neko predsednik stranke, a drugo kad taj sporazum treba da primenjuje neki drugi predsednik.

Prema njegovoj oceni, najviše zbunjuje kako pomiriti današnje poruke o čuvanju jedinstva stranke sa "onim izričitim porukama da Tadić neće prepustiti stranku tajkunima, da neće dozvoliti da postane poslovni klub i da Đilas ne može istovremeno da bude predsednik stranke, vlasnik firme i gradonačelnik".

"Bojim se da su to nepomirljive izjave i da je ovo danas bila predaja etikete odnosno brenda Demokratske stranke, ali iza tog brenda ne znam koliko je zaista programa i ideologije ostalo", rekao je Todorić.

Todorić je rekao da je vlada ušla u politički dijalog sa Prištinom, ocenivši da međunarodnoj zajednici ne odgovara da dođe do bilo kakvog remećenja tog dijaloga i usporavanja, tako da posmatrano na srednji rok, vlada može da računa na stabilnost.

Dejanović: Odluka Tadića lični čin

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je večeras da je odluka lidera Demokratske stranke Borisa Tadića da se ne kandiduje za tu funkciju njegov lični čin i da se nada da će DS rešiti svoja unutarpartijska pitanja.

"Nadam se da će DS svoja unutarpartijska pitanja rešiti i da će, kao konstruktivna opozicija, pomagati državnu politiku Srbije i da će ispoljiti kreativnost na svim mestima u lokalnim samoupravama u kojima učestvuju u vlasti, a na korist svih građana Srbije", rekla je Đukić Dejanović.

Stefanović: U DS se suštinski ništa ne menjaDanašnja sednica Glavnog odbora Demokratske stranke pokazala je da se u toj stranci ništa ne menja, izjavio je potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović.

"Ne želeći da se mešamo u unutrašnje stvari DS, očigledno je da se svi u toj stranci lepo slažu i da nema razlike među njima. Manje ili više, svi misle isto i ova sednica je pokazala da se u DS suštinski ništa ne menja", rekao je Stefanović.

Ilić:Tadićeva odluka stvar Demokratske stranke

Šef poslanika URS-a Vladimir Ilić izjavio je, povodom odluke lidera DS Borisa Tadića da se ne kandiduje za predsednika demokrata, da je to stvar te stranke.

Ilić je, rekao da je Ujedinjenim regionima Srbije sasvim svejedno ko će biti novi lider demokrata.

"Što se tiče samog Borisa Tadića on je sam doneo takvu odluku, praktično je završena njegova era u DS i želim demokratama svakako sve najbolje", rekao je Ilić.

NS: Odluka Tadića unutrašnja stvar DSPotpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je večeras da je odluka lidera Demokratske stranke Borisa Tadića da se ne kandiduje ponovo na funkciju lidera, unutrašnja stvar te stranke.

Filipovski je izjavila da na dešavanja u DS i nema "neki poseban komentar" i da smatra da je Tadić doneo tu odluku sagledavajući ukupne prilike u DS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track