Mrkić u Pragu o evrointegraciji Srbije

Put ka Evropskoj uniji

Mrkić u Pragu o evrointegraciji Srbije

Politika -
Srpski ministar spoljnih poslova posetu počinje susretom sa šefom češke diplomatije Karelom Švarcenbergom

PRAG - Evrointegracije Srbije i bilateralna saradnja Srbije i Češke glavne su teme današnjih razgovora srpskog ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića sa češkim zvaničnicima u Pragu.

Mrkić posetu počinje susretom sa šefom češke diplomatije Karelom Švarcenbergom, s kojim će razmotriti i trenutni napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji. Srpski šef diplomatije će se popodne sastati sa češkim premijerom Petrom Nečasom.

Češka je, zajedno sa Slovačkom, među glavnim zagovornicima ubrzanja evrointegracije država zapadnog Balkana, verujući da kriza i umor EU od proširenja ne smeju da zamrznu pristupni proces balkanskih zemalja.

Inicijative čiji je cilj da trenutna kriza što manje uspori napredovanje Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana ka članstvu u Uniji, Češka pokreće i u okviru Višegradske četvorke (V4), zajedno s Poljskom, Mađarskom i Slovačkom. U želji da pomognu Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini da što pre ispune kriterijume za članstvo u EU i podstaknu pristupni proces, šefovi diplomatija V4 dogovorili su se krajem oktobra na sastanku u Varšavi da se stvori mreža eksperata u Višegradskoj grupi za pravnu državu i ljudska prava na zapadnom Balkanu. Ta mreža bi bila na raspolaganju zemljama zapadnog Balkana za tehničku pomoć u svim etapama pristupnih pregovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track