Srbi autima blokirali put u Rudaru
Foto: Rojters

Protest

Srbi autima blokirali put u Rudaru

Politika -
Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice Nebojša Jović izjavio je da je današnje okupljanje Srba u Rudaru najava za veliki protest Srba koji će u petak biti održan u severnom delu Kosovske Mitrovice

ZVEČAN - Srbi su jutros u devet sati blokirali magistralni put Priština - Raška u mestu Rudare kod Zvečana protestujući zbog hapšenja Slavoljuba Jovića zvanog Pagi iz Kosovske Mitrovice.

Magistralni put u Rudaru kod krsta, koji je podignut tokom protesta Srba prošle godine, blokiran je putničkim automobilima koji su preprečeni preko obe kolovozne trake i protiče mirno, javlja dopisnik.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice Nebojša Jović izjavio je da je današnje okupljanje Srba u Rudaru najava za veliki protest Srba koji će u petak biti održan u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Jović, koji je, inače, brat uhapšenog Slavoljuba, rekao je da građani zahtevaju da se Slavoljubu Joviću omogući odbrana sa slobode i da im nije namera da na bilo koji način utiču na proces koji se vodi pred srpskim pravosuđem.

“Naprotiv, ubeđeni smo da je Pagi nevin i protestom želimo da ukažemo i na to da li država ima snage da zatraži odgovornost Kfora za pokušaj masovnog ubistva građana 1. juna u Rudaru i za nasilje na Jarinju i Jagnjenici”, rekao je Jović.

On je apelovao na predstavnike Kfora i Euleksa da ne povuku nijedan potez koji bi mogao da destabilizuje situaciju na severu pokrajine.

Viši sud u Kraljevu odredio je prošle sedmice pritvor do 30 dana Slavoljubu Joviću i pokrenuo istragu protiv njega zbog sumnje da je 1. juna 2012. u Rudaru kod mosta na reci Ibar pokušao da ubije pripadnike Kfora. Posle saslušanja pred istražnim sudijom, tokom kog se Jović branio ćutanjem, istražni sudija je doneo rešenje o pokretanju istrage protiv njega i prihvatio predlog tužilaštva da mu se odredi pritvor.

Jović se tereti da je iz neposredne blizine ispalio više projektila u pripadnike Kfora od kojih je dvojicu ranio, dok je živote ostalih doveo u opasnost. Na teret mu se stavlja krivčno delo teško ubistvo u pokušaju, kao i nedozvljeno držanje oružja i ekspolozivnih materija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track