Dačić: U državi i policiji mora da postoji red
Foto: Marina Lopičić

Dačić: U državi i policiji mora da postoji red

Politika -
Dačić je rekao i da su policija i vojska institucije sa jasno utvrđenom hijerarhijom i da je zakonom uređen način na koji neko iz tih institucija može da se obraća javnosti

BEOGRAD - Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je u petak veče da u državi, a i u policiji, mora da postoji red i da se poštuje hijerarhija, kao i da, kada je u pitanju bespoštedna borba protiv kriminala i korupcije postoji apsolutna saglasnost SNS-a i SPS-a, kao i njega i potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

Na pitanje da li je nešto razjašnjeno u vezi sa prisluškivanjem, Dačić je novinarima posle premijere filma "Beogradska oaza" u Starom dvoru, odgovorio da još uvek nije sve razjašnjeno i da je istraga u toku.

On je istakao da se sve oko prisluškivanja mora razjasniti do kraja, kao i da on ne traži kadrovske promene, ali da tu mora do postoji red.

Dačić je rekao i da su policija i vojska institucije sa jasno utvrđenom hijerarhijom i da je zakonom uređen način na koji neko iz tih institucija može da se obraća javnosti.

On je kazao da takva obraćanja, mimo utvrđenih pravila, stvaraju ružnu sliku o MUP-u i policiji.

"Kada je nešto loše ja puškom moram da ih teram da daju izjave i ja sam odgovoran, a kada treba da se svađaju i da govore o sebi svi su tu da govore. To tako ne može da funkcioniše ili ja neću biti ministar policije, ali pre mislim da će biti ovo prvo", poručio je Dačić i dodao da mora da postoji red.

On je naveo da je danas javnost mogla da vidi primer da je načelnik policije u Kragujevcu poslao poruku gradonačelniku tog grada koji ju je potom pročitao na skupštini navodeći "da misli da su se svi malo zaboravili u ministarstvu".

Dačić je naglasio da sve mora da se svede u zakonske okvire jer zakon postoji da bi se ograničila moć i dodao da je to što se dešava u policiji "prevršilo svaku meru".

"Ovo nije skupština pa da svako ima pravo na repliku. Ovo je hijerahija, na čelu je direktor policije, on mora da da ovlašćenje ili meni da se obrati ako neko želi da da izjavu", rekao je Dačić i naglasio da je MUP civilna kontrola nad radom policije, kao što je Ministarstvo odbrane civilna kontrola nad radom Vojske.

"Nas je narod birao i niko nije jači od naroda. Ovde se misli na to da će, kao i u prošlom periodu, loviti razlike u političkim partijama, ali ne postoje nikakve razlike već apsolutna saglasnost između SNS-a i SPS-a, kao i Vučića i mene u bespoštednoj borbi protiv kriminala i korupcije", rekao je Dačić.

On je još jednom naglasio da u državi mora da postoji red, da ne može da radi šta hoće ni vojska ni policija jer Srbija nije diktatura već demokratska zemlja.

Prema njegovim rečima, to znači da telefoni predsednika republike ili vlade ne mogu slučajno da se nađu u akcijama prisluškivanja.

Dačić je rekao da je na to i ranije upozoravao, kao i da tu grešku Vučić i on ne smeju da ponove.

On je kazao i da ne može da se toleriše da, dok on rešava probleme sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, policijski činovnici se "utrkuju da daju izjave".

Dačić je ukazao da je činjenica da se dešavalo su se njegovi telefoni, kao i telefoni predsednika Srbije Tomislava Nikolića i Vučića "našli u akcijama" gde se nekoliko puta pokušavalo sa skidanjem listinga, kao i da se "slično dešavalo i sa Miodragom Rakićem u prošlom mandatu".

On je još jednom ponovio da to tako više ne može, navodeći da je policija u prošlom mandatu prvo informisala Rakića, pa onda tek njega kao ministra unutrašnjih poslova.

"Doveli smo do toga da oni misle da su jači od države jer opstaju u svakom sistemu, ali to nije moguće. Ja sam ministar i moraju da me informišu šta rade", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track