Dačić Tačiju: E daćeš ono što si ti tražio u Rambujeu

Kosovska kriza

Dačić Tačiju: E daćeš ono što si ti tražio u Rambujeu

Politika -
Mi možemo da doživimo sudbinu Republike Srpske Krajine i onda na Kosovu nemamo šta da tražimo, istakao je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je Hašim Tači sada na poziciji na kojoj je bio Slobodan Milošević, bivši jugoslovenski predsednik, u vremem pregovora o Kosovu u Rambujeu.

"Ne daš ništa? E, daćeš. Ono što si tražio u Rambujeu od Srbije, sada Srbi sa Kosova traže od tebe". rekao je Daćioć.

"Mi možemo da doživimo sudbinu Republike Srpske Krajine i onda na Kosovu nemamo šta da tražimo", ističe premijer. Na pitanje da li će do početka decembra, za kada je planiran još jedan susret sa Tačijem, biti nekih konkretnih rezultata na terenu, Dačić kaže da sa Tačijem nije otišao da razgovara da bi mu predao Kosovo, već da bi se problemi rešili.

"Mi smo, kao što je major Gavrilović rekao, skinuti sa spiska, to jest sa brojnog stanja, pa, hajde onda da vodimo realnu i ostvarivu politiku", poručuje Dačić.Tvrdi i da je dogovoreno da se neke stvari ubrzaju kako bi se ubrzali i pregovori, a kada će to biti nije poznato. "Mislim da u ovom trenutku to ne zna ni Ketrin Ešton", kaže premijer Dačić.

"Mi smo vratili Srbiju u igru, koja je igrač u ovoj utakmici, nije na tribinama. Dajte da mi odlučujemo o Kosovu. Ja bih voleo međunarodnu konferenciju o Kosovu. Uvek smo gubili i nije nam lako, ali potrebna nam je mudra politika", navodi predsednik Vlade.

"Vodili smo politiku koja nas je udaljavala od toga da sačuvamo naš nacionalni interes na Kosovu, i sada, ako pogledate stanje u Ustavu, piše da je Kosovo Srbija, a gde je to u životu. Život je drugačiji. Ja sam Tačiju rekao da mu ne bih dozvolio ovo danas da sam bio predsednik kad je bio Milošević. Mi stalno sanjamo o jakim saveznicima, a toga nema. Realnost je da je Srba na Kosovu i Metohiji sve manje".Premijer navodi da svi hoće da se pitanje Kosova reši što pre.

"Mi idemo logikom da je bolje da bude zamrznuti konflikt, ali to nije realno. I Milošević i Tadić su mi govorili: 'Samo da prođe ovaj izborni krug', nemački, američki, svejedno... i ništa. I u Krajini smo vikali: 'Izdržite', a kad se zapucalo rekli smo: 'Ne možemo da uđemo u rat'. Ja neću da vodim takvu politiku i moramo da izađemo sa predlozima", istakao je premijer.Dačić navodi da je priča o statusu takva da moramo da je nametnemo, jer u Evropi to pitanje smatraju rešenim. To pitanje, kako navodi, nije rešeno samo u UN, a sada razgovaramo o relaksiranju odnosa sa Prištinom dok se sve to ne reši, ne o pitanjima koja se tiču Ustava.

"Neću ja valjda da pitam Skupštinu za svaki sastanak koji držim u inostranstvu. Ako niste zadovoljni radom Vlade, recite. Posledica takve politike koja je bazirana neodlaskom na dogovore jeste jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Da je neko još onda Tačiju predložio podelu Kosova, prihvatio bi pevajući svoje pesme. Sada je drugačije. Mi nikada nismo imali saveznike, nikada nas do kraja nisu podržali, a u ono vreme drugačije pomoći nije ni moglo da bude. Rusija nije bila u poziciji. Sada se to promenilo".

Premijer kaže da ovo istorijsko vreme nije naklonjeno rešavanju kosovskog pitanja u srpskom interesu, ali da je najvažniji status Srba na KiM. "Ako toga nismo svesni, Srba na Kosovu više neće biti".O zamerkama da nismo čuli šta je strategija pregovora, Dačić kaže da "se ovde ne radi o promeni bilo kakve državne politike, jer Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo, reč je o tehničkim stvarima". U našem evropskom putu ne može se dalje... Kosovo kliza ka nezavisnosti i mi zato insistiramo da se pitanje statusa reši što pre, pa ovaj loš sporazum o integrisanom upravljanju moramo obaviti sa što manje štete, naveo je premijer."Da li nas neko pita šta mi prihvatamo? Meni kažu: 'Ne treba ići na podelu', a to postoji već deset godina na Merdaru... Pa, to su zamene teza. Mi ćemo sve učiniti u tehničkim dogovorima", naglasio je Dačić.

"Mi nekako na svakom pitanju kažemo istorijsko 'ne', koje se posle pretvori u 'da'. U vreme vlade Koštunice i Tadića proglašena je nezavisnost. Pa, šta su uradili, da li su poveli rat. Ako mi nećemo da vodimo rat, ne možemo da pretimo, već da vodimo realnu politiku koja neće ostati da je rešavaju naša deca i unuci. Inače, Srba neće biti ako se ova šansa sada propusti", tvrdi premijer i kaže da Dačića, Vučića i Nikolića niko ne može da optuži.

"Ja sam na Kosovu ratovao", kaže Dačić.Potrebna realna politika "Svi srpski lideri sa Kosova imaju stanove u Beogradu, a primaju pare i od kosovske vlasti. Mi moramo nešto da progutamo da bismo ostvarili rezultate", naveo je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja