Kfor nije dozvolio Srbima protest kod Jarinja

Upravljanje prelazima

Kfor nije dozvolio Srbima protest kod Jarinja

Politika -
Nekoliko stotina metara ispred prelaza Jarinje vojnici su razvukli po putu bodljikavu žicu i onemogućili koloni vozila da nastavi put ka prelazu

KOSOVSKA MITROVICA - Američki vojnici u sastavu Kfora nisu danas dozvolili Srbima da protestuju na prelazu Jarinje na severu Kosova, gde su pokušali da dođu u protestnoj vožnji zbog uspostavljanja integrisanog sistema upravljanja prelazima.

Nekoliko stotina metara ispred prelaza Jarinje vojnici su razvukli po putu bodljikavu žicu i onemogućili koloni vozila da nastavi put ka prelazu gde je nameravala da se okrene i vrati prema Kosovskoj Mitrovici.

Sa vojnicima su razgovarali predstavnici opštine Kosovska Mitrovica na šta je Kfor propustio samo dva automobila iz kolone, dok su se ostali vratili u Leposavić, Zvečan i Kosovsku Mitrovicu odakle su jutros krenuli.

Za ostale učesnike u saobraćaju nije bilo zabrane kretanja.

Protestnom vožnjom od mosta na Ibru koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice do administrativnog prelaza Jarinje na krajnjem severu Kosova, građani su želeli da pokažu da se neće pomiriti sa, kako navode, uspostavljanjem granice između Kosova i centralne Srbije.

Predsednik Društva srpsko-slovenske solidarnosti, koje je organizovalo protest, Vladimir Rakić, rekao je novinarima da "mirnom protestnom vožnjom žele da pokažu Euleksu, međunarodnoj zajednici i vlastima u Beogradu da se ne slažu sa primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

"Mi ćemo se, kao i danas, mirnim putem nastaviti da se suprotsavljamo nameri da se uspostavi granica", rekao je Rakić i dodao da je plan bio da se vožnja nastavi do Rudnice (u centralnoj Srbiji) kako bi se i vlastima u Beogradu poslala poruka da se Srbi neće složiti sa "namerom da ih odvajaju od centralne Srbije".

"Sve što je do sada dogovoreno predstavlja granicu, a mi ne možemo da se pomirimo da posle 13 godina borbe i suprostavljanja svetskim moćnicima i Albancima granicu uspostave pomoću naše države Srbije", rekao je Rakić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track