Reagovanja u Srbiji: Haška presuda gora od svake nepravde
Foto: KURIR

Oslobođeni generali Gotovina i Markač

Reagovanja u Srbiji: Haška presuda gora od svake nepravde

Politika -
Oslobađajuća presuda Apelacionog veća vraća nas tri koraka unazad i percepcija Tribunala u našoj javnosti biće još gora, rekao je Ljajić

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je Haški tribunal oslobađanjem hrvatskih generala optuženih za zločine u akciji Oluja "izgubio svaki kredibilitet"."Ovo danas je samo dokaz selektivne pravde koja je gora od svake nepravde", rekao je Ljajić. On je rekao da su ljudi u akciji Oluja ubijeni i proterani, a da za to niko nije odgovoran i da generali Ante Gotovina i Mladen Markač ni u čemu nisu učestvovali.

"Ova odluka Apelacionog veća nas vraća tri koraka unazad i percepcija Tribunala u našoj javnosti biće još gora", rekao je Ljajić nakon odluke Apelacionog veća Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale.

SNS: Legalizovani zločini

Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je danas da su odlukom Haškog tribunala da se oslobode hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač legalizovani strašni zločini počinjeni nad srpskim narodom u akciji Oluja 1995. godine. "Ova odluka pokazala je da se u Haškom tribunalu, ipak, češće donose političke, a ne pravne odluke.

Razočarani smo zbog ovakvog odnosa međunarodnih institucija prema srpskom narodu, zanemarivanja činjenica i nepoštovanja žrtava "Oluje", najvećeg zločina u savremenoj Evropi posle Drugog svetskog rata", ističe se u saopštenju SNS-a. Naprednjaci su naveli da, bez obzira na presudu Haškog tribunala, niko ne može da poništi ono što se dogodilo i natera da se zaboravi da su u Oluji ubijene hiljade civila, dece, žena, staraca, da je sa ognjišta proterano celokupno srpsko stanovništvo i da su im domovi opljačkani i spaljeni.

Palma: Legalizovali etničko čišćenje

Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković izjavio je danas da je odlukom Haškog tribunala da se oslobode krivice hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač legalizovano najveće etničko čišćenje koje je od Drugog svetskog rata počinjeno u Evropi, tokom akcije Oluja.

"Haški tribunal je današnjem oslobađajućom presudom legalizovao najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata počinjeno na tlu Evrope kada je u akciji Oluja tokom avgusta 1995. godine proterano preko 250.000 Srba. Tom presudom Haški sud je ponovo ubio sve one koji su zverski ubijeni tokom i posle akcije Oluja", rekao je Marković.

Lider JS je kazao da za tu stranku akcija Oluja nije bila "samo udruženi zločinački poduhvat, već genocid i realizacija hrvatske politike od Ante Starčevića preko Ante Pavelića do Franje Tuđmana da trećinu Srba u Hrvatskoj treba pobiti, a trećinu proterati i trećinu asimilirati".

"Tu politiku su upravo sproveli u delo genocidni generali Ante Gotovina i Mladen Markač i zato su danas nagrađeni. JS pita svetsku javnost, ako ta dvojica generala nisu krivi - ko jeste, ili su se Srbi iz Hrvatske svi samoubili i samoproterali", istakao je Marković.

On je kazao da JS poštuje "svaku odluku svakog suda", ali da oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču ne može da prihvati. "JS će i dalje Oluju obeležavati kao jedan od najvećih zločina 20. veka, jer ona to i jeste", rekao je Marković.

Markićević: Sramna presudaOslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču je sramotna, izjavio je danas šef poslanika Nove Srbije Miroslav Markićević.Markićević je rekao da je presuda pokazala da Haški tribunal "nije nikakav sud, već samo političko telo svetskih moćnika, koji preko njega sprovode svoju volju"."Haški tribunal se pokazao u svom svom svetlu pravednika. Mislim da treba da se radujemo, jer to znači da će Ratko Mladić i Radovan Karadžić biti oslobođeni. Ovo je naravno ironija. Ajde sa su im smanjili kaznu, da su je prepolovili... Ovo je sramota i ovo govorim u svoje lično ime, kao običan građanin", rekao je Markićević.

Antić: Odluka o oslobađanju hrvatskih generala je sramotnaČedomir Antić iz Naprednog kluba ocenio je danas da je odluka Apelacionog veća Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995. "sramotna i nečasna". "Ovo je smrt Haškog tribunala", kazao je Antić. Prema njegovim rečima, Haški tribunal je stvoren kao političko sredstvo i danas kao takav nestaje. On je naveo da žrtve takve "nečasne" odluke Apelacionog veća Haškog tribunala nisu isključivo Srbi stradali u najvećoj kampanji etničkog čišhenja u proteklih 60 godina u Evropi. "Žrtve jedne takve sebične i politikantske odluke su i one žrtve muslimanske, albanske i hrvatske nacionalnosti čiji su počinici pravedno osuđeni u Haškom tribunalu", rekao je Antić.

Kandić: Presuda nije donela pravdu za žrtve

Predsednica beogradskog Fonda za Humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača nije donelo pravdu za žrtve i da presudom nisu pomenuti ni ratni zločini, ni egzodus Srba iz Hrvatske. "Presuda nije donela pravdu za žrtve, zaboravljeno je šta se dogodilo ljudima od trenutka kada je počelo granatiranje i iznenađuje obrazloženje žalbenog veća da optuženi nisu učestovali u donošenju dikriminatorskih propisa koji su sprečavali povratak Srba i da im se ne može pripisati zajednički zločinački poduhvat, kao da su oni optuženi za direktno naređivanje a ne po komandnoj odgovnosti", rekla je Kandićeva.

Dodik: Poniženje za žrtve

Zvaničnici i političari u Republici Srpskoj (RS) ocenili su danas da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima sramna, ponižavajuća za srpski narod i da potvrđuje tezu da je Haški tribunal politički sud. Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima "ponižavajuća za žrtve, Srbe i sve one koji su verovali u međunarodnu pravdu". "Neverovatno je bilo da se ovo desi imajući u vidu da je ovaj sud pre nekoliko meseci doneo prvostepenu presudu koja je govorila o krivici, a da sada bude oslobađajuća. Moglo se očekivati da bude par godina manje ili nešto drugo, ali svakako niko nije mogao da očekuje da mogu da dobiju oslobađajuću presudu", rekao je Dodik za Radio-televiziju RS. On je ocenio da je odluka Haškog tribunal politička s obzirom na to da bi osudom o udruženom zločinačkom poduhvatu bila "ugrožena referenca Hrvatske u pogledu njenog pristupanja EU". Dodik je dalje ocenio da ova presuda "urušava poverenje u takav sud i govori o selektivnom pristupu".

Krajišnici šokiraniDirektor Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" Savo Štrbac izjavo je da je presuda u Hagu sramotna i da su Krajišnici njome više nego šokirani.Presuda je i rezultat jake diplomatske aktivnosti Hrvatske koju je najavljivala i bivša premijerka Jadranka Kosor, navodeći da je angažovana čak i jedna lobistička organizacija.Štrbac je dodao da sada predstoje još dva procesa koji se vode u smislu dokazivanja genocidnosti akcije "Oluja", a to su tužba Hrvatske i kontratužba Srbije, kao i proces koji Krajišnici vode pred američkim Federalnim sudom u Čikagu ."Posle ovakve presude imperativ Srbije je da ne odustaje po bilo koju cenu od te tužbe", smatra Štrbac.Direktor "Veritasa" je podsetio da je Hrvatska pred ulaskom u EU i da presuda nije oslobodila samo generale, nego i državu Hrvatsku, koja bi, kako je ocenio, u suprotnom, morala Srbima da vrati ono što im je otela u materijalnom smislu, a moguće i neku vrstu političke autonomije.

Vukadinović: Šamar u lice pravdiPolitički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je danas da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima iznenađenje čak i za one koji nemaju nikakve iluzije o karakteru i prirodi Haškog tribunala i o dvostrukim standardima te institucije."Ova presuda je brutalna i cinična, i predstavlja šamar u lice pravdi, ali pre svega Srbiji i srpskim žrtvama. I u Oluji i mimo nje", rekao je Vukadinović agenciji Beta. On je dodao da je presuda iznenađenje i za skeptike, poput njega, koji su od početka govorili da je Haški tribunal politički sud namenjen prebacivanju isključive krivice za rat na prostoru bivše SFRJ na srpsku stranu i da služi kao batina za politički pritisak na balkanske države, a prvenstveno na Srbiju.Petković: Oslobođeni jer su njihove žrtve bili SrbiOdluka Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača je sramna i predstavlja potpuni moralni i pravni slom tog suda, izjavio je portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković."Osloboditi Gotovinu i Markača, koji su najpre od istog suda bili osuđeni na decenijske robije, najgora je sramota, koja potvrđuje da nije reč o sudu, već o političkom kazamatu. Jer Gotovina i Markač su oslobođeni samo zato sto su njihove žrtve bili Srbi", naveo je Petković u pisanoj izjavi.Haški sud je, smatra Petković, zapravo ustanovio novo pravilo da se "Srbi mogu nekažnjeno ubijati"."Haški sud ulazi u istoriju beščašća kao surovo lovište rezervisano samo za tamničenje Srba. Sve maske Haškog tribunala su pale i ostalo je samo nakazno lice otvorenog ruganja pravdi", rekao je Petković.

Tapušković: Hag osnovan samo za SrbeAdvokat Branislav Tapušković ocenio je danas da su oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču kraj Haškog tribunala i dokaz da je taj sud zaista osnovan za Srbe i da ničemu drugom nije ni služio.Tapušković, koji je i sam zastupao pred Haškim tribunalom, rekao je da u drugim državama koje su učestvovale u ratovima na prostoru bivše SFRJ niko nije odgovarao za komandnu odgovornost, a da su oni koji su i odgovarali po tom osnovu ili oslobođeni ili su im kazne u drugostepenom odlučivanju drastično smanjivane."Ovo je kraj tog suda. Haški sud je završio posao i on nema više kome da sudi. Oni će još (Radovanu) Karadžiću i (Ratku) Mladiću da daju po doživotnu robiju i to će biti kraj. To onda praktično stvarno znači da je taj sud i osnovan za Srbe i da ničem drugom nije ni služio", naveo je Tapušković.On je ocenio da je ovo prvi put da, posle stradanja u ratovima, samo jedan narod sa svim svojim državnicima bude proglašen za genocidan.Tapušković smatra da je presuda Gotovini i Markaču definitivno raskrinkala kredibilitet Haškog tribunala i da je za neverovati kako neko ko je vodi akciju "Oluja" u kojoj je proterano 250.000 Srba i pobijeno 2.000 ljudi bude oslobođen.Prema njegovim rečima, neozbiljno je da iz Srbije niz državnika i generala odgovara za ratove na teritoriji bivše SFRJ, a da ni jedan od muslimanskih generala iz Bosne ili iz Hrvatske ne dobije "ni nekoliko godina zatvora" zbog komandne odgovornosti."O čemu mi pričamo? Oni govore o tome kako bi (Franjo) Tuđman i (Alija) Izetbegović odgovarali da su u životu. Haški sud je šarena laža, a to pokazuju i presude gde se ljudi koji su vodili akcije etničkog čišćenja praktično bivaju oslobođeni", ocenio je Tapušković.Selaković: Rugalica pravdi i žrtvamaOslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su bili predvodnici najvećeg zločinačkog poduhvata u Evropi posle Drugog svetskog rata, Haški tribunal je "napisao svojevrsnu rugalicu pravdi, žrtvama zločina, čitavom srpskom narodu i međunarodnom krivičnom pravu", izjavio je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković."Donoseći potpuno suprotnu presudu u odnosu na onu koju je donelo prvostepeno veće, drugostepeno veće Haškog tribunala ne samo što je legalizovalo strahovite zločine, već je dalo primer pristrasnog odlučivanja", naveo je Selaković u pisanoj izjavi.Selaković je ocenio da je takva presuda "očigledan pokazatelj političkog, a nikako pravnog delovanja"."U trenutku kada se Srbija bori za stvaranje nezavisnog, objektivnog i pravednog pravosuđa, ovakvo delovanje Haškog tribunala opominje nas da je nepravda najbolnije osećanje, koje je ovoga puta zadesilo svakog razumnog čoveka", istakao je Selaković.

Mićunović: Bojazan od nacionalističke euforijeŠef poslaničkog kluba DS Dragoljub Mićunović izjavio je da posle oslobađajuće presude koju je Haški tribunal izrekao hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču postoji bojazan od provociranja nacionalištičke euforije koja bi mogla dovesti do pogoršanja položaja Srba u Hrvatskoj."Presuda je iznenađujuća, a bojim se i provociranja euforije nacionalizma koja bi pogoršala položaj Srba", rekao je Mićunović.

Ružić: Legitimizacija etničkog čišćenjaŠef poslaničkog kluba SPS-a Branko Ružić izjavio je da je oslobađajuća presuda koju je Haški tribunal izrekao danas hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču svojevrsna legitimizacija etničkog čišćenja i dokaz da ne postoji kredibilitet tog suda."Presuda je svojevrsna legitimizacija etničkog čišćenja koja je ovim činom uvedena u normu", kazao je Ružić.Prema njegovim rečima, presuda je i još jedan dokaz da ne postoji kredibilitet Haškog suda i da vlada pravo političke sile, a ne sila prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja