SKANDAL: Gotovina znao da će ga osloboditi!

Skandalozna presuda Haga zločinci na slobodi

SKANDAL: Gotovina znao da će ga osloboditi!

Politika -
Gotovina se opušteno njihao i čekajući presudu lupkao prstima o sto kao da mu je bilo pomalo dosadno jer je, po svemu sudeći, znao koji će biti krajnji ishod

BEOGRAD - A da li će moći mirno da spavaju?!Haški sud je u drugostepenoj presudi oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača optužbi da su odgovorni za etničko čišćenje, progon i deportaciju 220.000 i ubistvo 1.960 Srba iz Hrvatske tokom akcije „Oluja“ 1995. godine!Tokom izricanja presude hrvatski generali nisu pokazivali mnogo emocija: Gotovina se opušteno njihao i čekajući presudu lupkao prstima o sto kao da mu je bilo pomalo dosadno jer je, po svemu sudeći, znao koji će biti krajnji ishod.U sudnicu 1 Haškog tribunala generali su ušli pet minuta pre devet sati, dok je izricanje presude trajalo oko pola sata. Italijanski sudija Fausto Pokar i Maltežanin Karmel A. Agijus nisu glasali za ukidanje presude, već su tražili svoje izuzeće. Tačno u 9.25 generali su bili i zvanično slobodni, a već oko 10 sati Vlada Hrvatske u Hag je po njih poslala državni avion. Oko 16 časova hrvatski „heroji“ stigli su u Zagreb. Upitan da li je očekivao ovakvu presudu, Gotovina je hrvatskim novinama kratko odgovorio „ne“, a na pitanje kako se oseća, rekao je samo: „Sjajno“. Oslobađajuća presuda još je šokantnija kada se ima u vidu da je u aprilu 2011. bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić priznao da su zločini i akcija „Oluja“ u tančine dogovoreni na tajnom sastanku državnog vrha na Brionima, na kojem su bili i Gotovina i Franjo Tuđman. Haški tribunal imao je tonske zapise sa tog sastanka, ali su Mrkač i Gotovina uprkos tome oslobođeni!Ništa manje bizarno nije ni to što je po prvostepenoj presudi Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina, a u pritvoru su proveli sedam, odnosno pet i po godina.Zanimljivo je da je isti sudija Meron povećao srpskom generalu Veselinu Šljivančaninu kaznu zatvora na 17 godina.Savo Štrbac, predsednik udruženja Veritas, kaže da Srbija posle ove odluke ne sme da odustane od tužbe protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde.- To je sada jedina mogućnost da se dokaže da je „Oluja“ bila ne samo etničko čišćenje već i genocid. Srbi iz Krajine šokirani su odlukom Haškog suda. Ta presuda je sramotna - rekao je Štrbac.Reagovanje državnog vrha, političara i predstavnika civilnog sektora

Tomislav Nikolić predsednik Srbije

Odluka je politička, a ne pravna. Ona neće doprineti stabilizaciji u regionu, otvoriće stare rane, a Srbe u Hrvatskoj - mali broj njih koji je ostao tamo - staviti u poziciju krivaca, nad kojima i dalje svako može nekažnjeno da sprovodi svoju pravdu. Ovim Hrvatska može legitimno da slavi najveći pogrom u svetu posle Drugog svetskog rata.

Ivica Dačić premijer Srbije

Oslobađajuća presuda potvrđuje tvrdnje da Haški tribunal nije sud, već da ispunjava unapred zadate političke zadatke.

Nataša Kandić fond za humanitarno pravo

Presuda nije donela pravdu za žrtve. Iznenađuje obrazloženje da optuženi nisu učestvovali u donošenju diskriminatorskih propisa koji su sprečavali povratak Srba i da im se ne može pripisati zajednički zločinački poduhvat, kao da su oni optuženi za direktno naređivanje a ne po komandnoj odgovornosti.

Boris Tadić predsednik Demokratske stranke

Presuda predstavlja dubok i težak udarac međunarodnoj pravdi i proizvodi teške posledice na prostoru zapadnog Balkana. Postavljaju se brojna pitanja o objektivnosti suda, koja sa sobom nose opasne interpretacije uloge međunarodnih institucija. Apelujem na moje kolege i na građane Hrvatske da pokažu uzdržanost.

Vlada: S Hagom samo tehničkiPosle odluke Haškog tribunala, Vlada Srbije je juče odlučila da s dnevnog reda skine sve tačke koje se odnose na dostavu dokumentacije Haškom tribunalu, što ne znači da obustavlja saradnju s tim sudom, ali je svodi na tehnički nivo. Vlada je ogorčena zbog presude, istakavši da takva presuda nanosi bol žrtvama i njihovim porodicama.Sudije: Napadi na Srbe legalni, nije bilo progona!Sudije Teodor Meron (SAD), Patrik Robinson (Jamajka) i Mehmet Guni (Turska) članovi su sudskog veća Tribunala koji su odlučili da prekroje istoriju i sramno se narugaju srpskim žrtvama time što su poništili prvostepenu presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču kojom su oni bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zbog progona i etničkog čišćenja u akciji „Oluja“.- Utvrđeno je da odlazak civila posle legalnih napada ne može biti smatran deportacijom. Gotovina i Markač, koji su naredili napade u Kninskoj Krajini, stoga nisu imali nameru da deportuju stanovništvo - piše u obrazloženju presude.

Rasim Ljajić: Poraz pravdePredsednik Saveta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima težak poraz za međunarodnu pravdu, novi šamar porodicama stradalih i ruganje svima koji su bili za saradnju s Hagom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track