Evropa zgrožena presudom Haga!
Foto: KURIR

Tribunal predmet sprdnje

Evropa zgrožena presudom Haga!

Politika -
Dnevnik Velt: Ovo je crni petak za Haški tribunal. Frankfurter: Haška presuda je politička katastrofa. Gardijen: Skinuta krivica s Tuđmana

BEOGRAD - Presedan.Vodeći nemački mediji osuđuju skandaloznu presudu Tribunala da se generali Ante Gotovina i Mladen Markač nađu na slobodi.Dnevnik Velt piše da je oslobađajuća presuda Gotovini krajnje politička.- Za Haški tribunal, koji je do sada slovio kao institucija za primer u međunarodnom sudstvu, juče je bio crni petak - navodi Velt, dok list Frankfurter rundšau piše da je presuda Haškog tribunala politička katastrofa.Frankfurter rundšau smatra da je „manje važno da li je Anti Gotovini dopušteno da naredne godine provede na slobodi“.- Hrvatska je jučerašnju presudu razumela ispravno: nije oslobođen Gotovina, već čitava nacija. Prema optužnici je kažnjavani pripadnik Legije stranaca bio kriv za proterivanje ljudi iz Krajine, Srbima naseljenog područja Hrvatske, za „zajednički kriminalni poduhvat“ sa svojim predsednikom Franjom Tuđmanom. Nakon jučerašnje presude, ovog poduhvata nikad nije bilo - piše Rundšau.Britanski list Gardijan piše da oslobađajuća presuda dvojici hrvatskih generala skida odgovornost s režima Franja Tuđmana.- U prvostepenoj presudi rečeno je da je taj isti režim namerno planirao sistematsku kampanju terora i nasilja s ciljem da se Hrvatska oslobodi srpske manjine. Sudije apelacionog veća sada su presudile da hrvatsko granatiranje četiri grada koje su držali Srbi u Dalmaciji nije bilo nezakonito, a pošto su to ustanovili, zaključili su da nije bilo ni planirane deportacije srpske manjine i političke zavere rukovodstva koje je hladnokrvno planiralo etnički pogrom - navodi se u tekstu.

Del Ponteova: Bila sam veoma iznenađena. Jasno je da je trebalo da Gotovina bude osuđen, postojali su dokazi
Del Ponteova: Bila sam veoma iznenađena. Jasno je da je trebalo da Gotovina bude osuđen, postojali su dokazi

Presuda je ostavila bez teksta i bivšu glavnu tužiteljku Tribunala Karlu del Ponte.- Jutros sam primila informaciju o presudi i bila sam veoma iznenađena, zato što su Gotovina i Markač bili osuđeni u prvostepenom postupku. Jasno je da je Gotovina trebalo da bude osuđen jer je postojala individualna i lična odgovornost. Prvostepenom presudom bio je osuđen, postojali su dokazi - poručila je Del Ponteova.

Moskva: Sumnja u objektivnostMinistarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da presuda generalima ponovo stavlja pod sumnju objektivnost Tribunala u Hagu:- Sudeći po izveštajima medija, presuda je izazvala čuđenje čak i bivšeg tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte, koja je u svoje vreme dala značajan doprinos formiranju jednostrane antisrpske politike Međunarodnog suda za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Dačić: Proterali 200.000 i ništa

Premijer Ivica Dačić tvrdi da su oslobađajućom presudom Gotovini i Markaču potvrđeni dvostruki standardi Haškog suda.- Presuda je imala za cilj da Hrvatsku oslobodi odgovornosti za počinjene zločine nad Srbima. Da li je u modernoj Evropi moguće da neko protera 200.000 i ubije više hiljada civila a da za to niko ne odgovara? - kazao je Dačić.

Delo: Hrvati se kriju iza presudeSakrivanje iza presude iz Haga i nastavljanje kao da se ništa nije desilo neće biti dovoljno, piše slovenački dnevnik Delo. Istina je „još delimično prikrivena, a ništa dalje od istine nisu ni konstatacije da su ratni komandanti hrvatske vojske bili (i još uvek su) posebne žrtve, jer se država otresala kažnjavanja zločina svojih pojedinaca ne samo iz operacije ‘Oluja’, već i iz ratne avanture u BiH i drugih krajeva Hrvatske“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track