Tajmsu Milošević kriv za egzodus iz Krajine

Tumači haških aršina

Tajmsu Milošević kriv za egzodus iz Krajine

Politika -
Londonski list tumači da se operacija "Oluja" pokazala ključnom i u zaustavljanju Miloševića, "spasavanju BiH dalje patnje i postizanju Dejtonskog sporazuma"...

LONDON - Londonski Tajms ocenio je danas, u tekstu povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima pred Haškim tribunalom, da su tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji sve strane počinile zločine, ali da nisu svi jednako krivi, već da najveću odgovornost za krvoprolića snosi nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Hrvatski građani srpske nacionalnosti su zaista bili žrtve ratnih zločina. Ali, ispravan odgovor Vlade Srbije bi trebalo da bude prihvatanje presude suda kao konačne reči o konfliktu i priznavanje da koreni raspada Jugoslavije leže u odlukama donesenim u Beogradu, piše Tajms, prenosi Radio Slobodna Evropa. Prema navodima tog lista, Milošević je bio opsednut "nemilosrdnim i fanatičnim ciljem stvaranja etnički čiste velike Srbije.

List podseća da su hrvatske snage u avgustu 1995. godine izvele operaciju "Oluja", tokom koje je 200.000 Srba pobeglo ili je proterano iz svojih domova, a 150 ubijeno. To su bili zločini i tribunal UN to nije doveo u pitanje, a oslobađanje hrvatskih generala počivalo je na proceni da proterivanje Srba nije bilo rezultat zločinačkog udruživanja, tumači Tajms i ocenjuje da se operacija "Oluja" pokazala ključnom i u zaustavljanju Miloševića, spasavanju BiH dalje patnje i postizanju Dejtonskog sporazuma.

Haški tribunal je, prema oceni londonskog dnevnika, nesavršen, ali častan pokušaj zadovoljenja pravde. Sve strane su počinile zločine u balkanskim ratovima 1990-ih, ali nisu sve jednako krive. Krvoproliće je bilo ručni rad Miloševića, navodi "Tajms" i zaključuje da pomirenje, koje je sada ključno, "zavisi od tačnog prepričavanja istorije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track