Dačić: U Srbiji cene svetske, a plate afričke

Rekao menadžerima

Dačić: U Srbiji cene svetske, a plate afričke

Politika -
Premijer je podsetio da su u Srbiji plate i penzije obezvređene zbog kretanja kursa kao i da Srbija ima najvišu inflaciju i stopu nezaposlenosti u regionu

BEOGRAD - Država je ostavila pojedina državna preduzeća u većinskom vlasništvu kako bi sačuvala nacionalni interes, jer građani trenutno nemaju novca da plaćaju punu cenu nekih usluga kao što su gas ili struja, izjavio je večeras premijer Srbije Ivica Dačić.

"Ne možete u Srbiji da imate svetske cene a plate afričke", kazao je Dačić na 15. Velikom forumu menadžera u Hotelu Metropol u Beogradu.

Dačić je podsećajući da se određeni energenti nabavljaju po skupljoj a prodaju po jeftinijoj ceni, upitao prisutne da li se sećaju kada je poslednji put poskupeo gas i dodao da narod nema novac da ga plati. Prema njegovim rečima, javna preduzeća ne mogu da imaju isti cilj kao privatna, jer je cilj privatnih kompanija ostvarivanje profita a pitanje je kako je naveo, da li javna preduzeća u ovom trenutku mogu da budu uspešna kada državu usporava povećanje pojedinih cena.

"Lako je biti direktor javnih preduzeća u uslovima kada država neće diktirati cene, to bi bio san svih menadžera", kazao je Dačić.

Premijer je podsetio da su u Srbiji plate i penzije obezvređene zbog kretanja kursa kao i da Srbija ima najvišu inflaciju i stopu nezaposlenosti u regionu.

Dačić je dodao da je teška situacija u javnim preduzećima i mehanizam formiranja cena usluga zatečen te da je takva situacija prisutna godinama unazad. Prema njegovim rečima, pitanje javnih preduzeća će se rešavati zakonom koji će omogućiti da direktori budu birani na javnim konkursima.

Cilj Vlade je da ekonomski sistem bude koncipiran na štednji države, da finansira razvoj i kroz privredni rast reši svoje probleme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track