Đurić: Utvrditi odgovornost za etničko čišćenje bez presedana
Foto: Marina Lopičić

Savetnik predsednika

Đurić: Utvrditi odgovornost za etničko čišćenje bez presedana

Politika -
O eventualnom učešću Nikolića na samitu šefova država regiona u Crnoj Gori, na kome će učestvovati i kosovska predsednica Atifete Jahjaga, javnost biti obaveštena kada odluka bude doneta

BEOGRAD - Srbija je principijelno opredeljena za to da se utvrdi odgovornost za vođenje politike koja je "rezultirala najmonstruoznijim zločinima i etničkim čišćenjem bez presedana", izjavio je savetnik predsednika Republike Marko Đurić.

Đurić je, odgovarajući na pitanje kakva je sudbina srpske tužbe za genocid protiv Hrvatske, naglasio da je u interesu budućih generacija da se pravnim sredstvima "identifikuju i označe nosioci subjektivne i objektivne odgovornosti".

On je podsetio da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić značajnu pažnju posvetio intenziviranju političkih odnosa u regionu i učestvovao na skupovima na kojima se sretao s državnim predstavnicima zemalja i naroda koji žive sa nama i pored nas.

"Cilj Srbije je rad na prevazilaženju suprotnosti, a ne produbljivanje postojećih razlika", kazao je Đurić i dodao da će o eventualnom učešću Nikolića na samitu šefova država regiona koji će biti održan u Crnoj Gori, na kome će učestvovati i kosovska predsednica Atifete Jahjaga, javnost biti obaveštena kada odluka bude doneta.

Na pitanje da li se može očekivati odlazak Nikolića u Sarajevo, Đurić je kazao da je siguran da će se "u neko dogledno vreme" stvoriti povoljni uslovi za tu posetu.

"Bazirajući svoj stav na neospornoj činjenici da Srbija i BiH imaju puno razloga da sarađuju na dobrobit svih svojih građana, siguran sam da će se u neko dogledno vreme stvoriti povoljni uslovi za posetu predsednika Nikolića Sarajevu", kazao je Đurić.

On je rekao da deli mišljenje predsednika Nikolića da se odnosi među državama "ne smeju zasnivati na ličnim simpatijama njihovih lidera, već se moraju zasnivati prvenstveno na interesima tih država da sarađuju u cilju unapređenja kvaliteta života njihovih građana".

Što se tiče poseta Nikolića Grčkoj i njegovih susreta s grčkim predsednikom i premijerom, "samo su potvrdili visok nivo razumevanja koji postoji između dve prijateljske države", ukazao je Đurić.

"Jasno je da Republika Srbija nikada neće učiniti bilo šta što bi narušilo ovakve odnose i sigurni smo da i naši grčki partneri razmišljaju na isti nacin. Ova činjenica čini veze između naših naroda neraskidivim, a perspektivu razvoja međudržavnih odnosa stabilnom i snažnom", naglasio je Đurić.

Đurić je kazao da ono što predstavlja konstantu u odnosu Srbije prema susedima - jeste iskrena želja da se oni unaređuju iz dana u dan, i da se kroz dijalog i saradnju na svim nivoima dođe do sveobuhvatnih i održivih rešenja za preostala otvorena pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track