Danas je 17 godina od Dejtona

Neradni dan u RS

Danas je 17 godina od Dejtona

Politika -
Originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH je "izgubljen", što je otkriveno u februaru 2008.

BEOGRAD/BANJALUKA - Na današnji dan navršava se 17 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma kojim je okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini, a postignut je dogovorom trojice političkih i partijskih lidera Srbije, BiH i Hrvatske - Slobodana MIloševića, Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana.

To je bio pravni akt sporazumnog karaktera parafiran u vojnoj bazi Rajt-Paterson kod američkog grada Dejtona, da bi zvanično bio prekinuo rat u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Vorena Kristofera, a pored njega glavni američki posrednici su bili Ričard Holbruk i general Vesli Klark.Dejtonski sporazum, odnosno Opšti okvirni sporazum za mir , zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu, čime je BiH ozvaničena kao država sa dva entiteta - Republikom Srpskom i Federacijom BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je tim povodom "Glasu Srpske" da je Dejtonski sporazum napravio novi politički sistem u BiH, što je omogućilo uspostavljanje mira i legalizovao Republiku Srpsku u međunarodnom pravu."Rešenja koja su kreirana u Dejtonu bila su balans između napetosti koje je prouzrokovao rat - rekao je Dodik.Dodao je da je međunarodna zajednica kroz lik visokog predstavnika u značajnoj meri kršila Dejtonski sporazum.

"Dejtonski sporazum je kršenjem modelirala međunarodna zajednica, kroz pritisak na lokalne strukture, ali se održao kao bazična determinanta odnosa u BiH, čime je pokazao svoju prvobitnu ispravnost i potrebu da se upravo takav donese - istakao je Dodik.

Predsednik RS je naglasio da je visoki predstavnik u BiH došao da poštuje slovo, a ne duh Dejtona, te da je promovisanje politike duha Dejtona dovelo do toga da se u BiH oslobode mnogi duhovi i da se stvori potpuno nekonzistentna situacija kakva je danas.

"Da se međunarodna zajednica držala slova Dejtona danas bi na ovim prostorima bila daleko stabilnija situacija, ali krenuli su u njegovo demontiranje i time u značajnoj mjeri demontirali i BiH", kazao je Dodik.

Originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH je "izgubljen", što je otkriveno u februaru 2008. godine.Nakon što je Parlament BiH tražio novi primerak, Francuska je poslala overenu kopiju tog dokumenta čiji je prevod platio SNSD.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar, republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Toga dana neće raditi republički organi i organizacije, jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne delatnosti.

U Federaciji BiH, međutim, ovaj dan se ne obeležava kao praznik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track