Svetski mediji: Haradinaju otvoren put za povratak u politku

Regovanje napresudu u Hagu

Svetski mediji: Haradinaju otvoren put za povratak u politku

Politika -
Tužilaštvo tvrdilo da je Haradinaj učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proterivanja Srba, ali Sudsko veće zaključilo da ne postoje dokazi za to

BEOGRAD - Svetski mediji danas su pod oznakom hitno preneli vest da je Haški tribunal oslobodio bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinja po svim tačakam optužnice i naložilo njegovo momentalno puštanje na slobodu, a AP je ocenio da se sada Haradinaju otvaraju vrata za povratak na političku scenu.

Američka agencija navodi da je Haradinaj pre podizanja optužnice 2005. doživljavan kao ujedinjujuća snaga za podeljeno Kosovo i navodi da mu presuda otvara vrata za potencijalni povratak na političku scenu.

AP konstatuje da je ova oslobađajuća presuda za Haradinaja, kao i za dvojicu njegovih pomagača Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja, donesena na prvom ponovljenom suđenju u istoriji haškog suda.

Britanska agencija Rojters u prvom izveštaju navodi i da je Tužilaštvo tvrdilo da je Haradinaj učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proterivanja Srba, ali da je Sudsko veće zaključilo da ne postoje dokazi za to.

AFP prenosi reči sudije Bakonea Dzastisa Molotoa da "Veće smatra da Haradinaj nije kriv ni po jednoj tačci optužnice".

I Bi-Bi-Si prenosi da su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici oslobođeni i podseća da je Haradinaj, nekada premijer, najviše rangirani kosovski zvaničnik optužen pred Tribunalom.

Britanska stanica navodi i da pristalice Haradinaja smatraju da je suđenje bilo zasnovano na tankim dokazima.

Nemačka: Haradinaj oslobođen - slavlje i besNemački elektronski mediji i štampani u onlajn izdanjima objavili su u prvim reagovanjima agencijske vesti o oslobađanju bivšeg šefa kosovske vlade Ramuša Haradinaja, ukazujući da će to izazvati slavlje i bes. Haški Tribunal je, tačno dve nedelje posle oslobađanja dvojice hrvatskih generala, oslobodio i bivšeg vođu OVK Haradinaja po svim tačkama optužnice za ubistva i mučenje Srba u vreme rata na Kosovu 1998. godine. To će za posledicu imati slavlje na Kosovu i bes u Srbiji, ocenjuje nemački konzervativni list "Frankfurter algemajne cajtung", u opširnom tekstu o istorijatu slučaja "Haradinaj". Dnevnik "Velt" je u onlajn izdanju kratko objavio da je bivši šef kosovske vlade, Haradinaj ponovo oslobođen po svim tačkama optužnice, a Magazin "Štern" navodi da je današnjom presudom, sud u Hagu potvrdio prethodnu, takođe, oslobađajuću presudu iz aprila 2008. godine.

VIJESTI: Oslobađajuća presuda za Prištinu očekivana

Gotovo svi elektronski mediji u regionu - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji su, praktično u prvim minutima nakon čitanja, preneli agencijske vesti o oslobađajućoj presudi bivšem komandantu OVK Ramušu Haridinaju.

Podgoričke "Vijesti" su u svom onlajn izdanju objavile da je Haški tribunal po drugi put oslobodio Haradinaja, bivšeg vođu OVK, kao i da su sa njim oslobođeni Baljaj i Brahimaj te daje ovakva odluka bila očekivana, kao i da mediji već danima pozivaju građane na doček Haradinaja Baljaja i Brahimija. Vest gotovo identične sadržine prenela je i makedonska novinska agencija MIA. RTRS podseća da je reč o novoj prvostepenoj presudi i da se očekuje da će na nju biti uložena žalba. Banjalučke "Nezavisne novine" podsećaju da je protiv Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja vođen ponovljeni postupak zbog zločina nad albanskim srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine. Agencija Anadolija je među prvima prenela vest o oslobađajućoj presudi za Haradinaja. Navodi se da je Veće Haškog tribunala zaključilo da nije postojao obrazac zlostavljanja civila na Kosovu. I agencija Fena je među prvima prenela vest o oslobađajućoj presudi Haradinaja, Baljalja i Brahimaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track