Ljajić: Urušen kredibilitet Haškog suda
Foto: Kurir

Sramna Haška presuda

Ljajić: Urušen kredibilitet Haškog suda

Politika -
Javnost Srbije ima pravo na ljutnju i bes jer se radi o selektivnoj pravdi ili nepravdi, rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je danas da će oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja samo dalje urušiti kredibilitet Tribunala i da će značajno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije.

"Taj proces će značajno biti otežan, s obzirom da je evidentno da će Hag u javnosti Srbije, bez sumnje, biti označen kao politički sud, a ne pravna institucija", rekao je Ljajić.

Ljajić je rekao da je, nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, oslobađanje bivšeg vođe OVK Haradinaja sasvim očekivani epilog i da je ceo postupak od početka praćen brojnim kontroverzana sa velikim brojem propusta i grešaka tužilaštva i sudskog veća.

"Javnost Srbije ima pravo na ljutnju i bes jer se radi o selektivnoj pravdi ili nepravdi. Ali, u teškim okolnostima ne smemo doneti odluku na štetu Srbije", rekao je Ljajić.

Govoreći o greškama i propustima suda u Hagu, Ljajić je naveo da Haradinaj nije bio optužen po komandnoj odgovornosti, da mu je bilo omogućeno ne samo da bude pušten na slobodu, već i da se aktivno bavi politikom, a da ga je tadašnji šef UNMIK-a svečano ispratio sa aerodroma u Prištini.

"Slučaj je praćen brojnim političkim implikacijama i očito ova presuda može imati itekako veliku senku politički motivisane presude", rekao je Ljajić. Prema njegovim rečima, "tačno je da nijedan svedok koji je svedočio pred sudom nije ubijen, ali je tačno i to da su mnogi potencijalni svedoci, koji su mogli da svedoče o zločinima, na volšeban način nestajali ili su ubijani".

Ljajić je izrazio bojazan da će današnja presuda na domaćem terenu uzrokovati rast popularnosti desničarskih organizacija i da će doprineti padu poverenja građana u nastavak evropskih integracija, ali da Srbija mora da sačuva hladnu glavu i racionalno donosi odluke bez ishitrenih poteza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track