PROTIV SIDE: Poslanici sa crvenim mašnicama
Foto: Rojters

1. decembar

PROTIV SIDE: Poslanici sa crvenim mašnicama

Politika -
Skupština Srbije je jedini parlament u regionu koji ima neformalnu parlamentarnu grupu za HIV

BEOGRAD - Povodom obeležavanja 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side, poslanici Skupštine Srbije će u petak, tokom zasedanja, staviti na rever crvenu mašnicu koja je simbol borbe protiv ove opake bolesti.

Saradnja Omladine JAZAS sa Skupštinom Srbije počela je 2009. godine kada je osnovana neformalna parlamentarna grupa za HIV, koja nastavlja rad i u novom sazivu.

Skupština Srbije je jedini parlament u regionu koji ima neformalnu parlamentarnu grupu za HIV, podseća JAZAS u saopštenju.

Ova grupa osnovana je sa idejom da narodni poslanici daju pun doprinos stvaranju institucionalnog okvira za poštovanje ljudskih prava, borbu protiv diskriminacije i stigmatizacije osoba inficiranih HIV i obolelih od side, promovišu testiranje, prevenciju i lečenje, donose zakone koji jačaju nacionalni odgovor na HIV, kao i da, u skladu sa kontrolnom ulogom Narodne skupštine, prate njihovo sprovođenje u praksi.

Članovi grupe u saradnji sa Omladinom JAZAS u kontinuitetu sarađuju sa kolegama iz evropskih parlamenata i evropskim organizacijama koje se bave srodnom tematikom, saopštio je JAZAS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track