Mrkić Banu: Nismo zadovoljni izveštajem o Kosovu
Foto: Tanjug

Zvanična poseta

Mrkić Banu: Nismo zadovoljni izveštajem o Kosovu

Politika -
Ne vidi se kako izgleda kad se jedan Srbin tamo probudi, i kako izgleda kad zanoći, objasnio je šef srpske diplomatije

VAŠINGTON - Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić obavestio je generalnog sekretara UN Ban Ki-munom da Srbija nije zadovoljna nekim elementima njegovog izveštaja o Kosovu, koji je Savet bezbednosti razmatrao u utorak, jer ne odražava stvarno stanje na tom prostoru i ne vidi se pravi život Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ne vidi se kako izgleda kad se jedan Srbin tamo probudi, i kako izgleda kad zanoći", objasnio je ministar, posle polučasovnog sastanka sa prvim čovekom svetske organizacije, navodeći da ima saglasja da ubuduće to bude reflektovano na verniji način.

Mrkić je istakao da se Srbija zalaže što jače prisustvo UN na Kosovu i Metohiji, i tim povodom je od generalnog sekretara zatražio da se u punoj meri angažuje oko toga.

Šef srpske diplomatije je istakao da je Bana obavestio kakvo je raspoloženje u Srbiji nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Ako se u Hagu ponovi još jedna presuda, kao što je bila ona izrečena hrvatskim generalima, Srbija bi stvarno trebalo da se zapita da li je preterivala u saradnji sa tom institucijom, poručio je Mrkić u razgovoru sa generalnim sekretarom UN.

"Govorili smo o takozvanoj presudi generalima, jer se ona teško može zvati presudom, pošto iz svega ispada da su samo Srbi kažnjavani", kazao je ministar Mrkić, uoči današnjeg izricanja presude Ramušu Haradinaju.

Prema njegovim rečima, Ban i njegov tim su sa velikim razumevanjem saslušali te argumente, izrazivši žaljenje zbog žrtava.

Tokom susreta Mrkić je Bana obavestio i kako teče dijalog Beograd-Priština, a bilo je reči i o stanju u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track