KRVNIK HARADINAJ: Srbi, čuvaću vas!
Foto: REUTERS

Skandalozna presuda Haga - Haradinaj na slobodi

KRVNIK HARADINAJ: Srbi, čuvaću vas!

Politika -
Hag oslobodio optužbi Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Ljaha Brahimaja za zločine u Jablanici. Haradinaj najavio povratak u politiku

BEOGRAD - Skandal.Ramuš Haradinaj, komandant OVK, juče je u Hagu oslobođen svih optužbi. Tribunal je odlučio i da Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj nisu krivi za zločine u Jablanici.Haradinaj (44), Baljaj (41) i Brahimaj (42) bili su optuženi za ubistva, okrutno ponašanje i nehumane postupke, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana. Predsedavajući sudija Bakone Moloto rekao je da je utvrđeno da „ne postoje verodostojni dokazi da je Haradinaj znao za zločine u Jablanici“. Sudije su odbile i navod optužnice da su Haradinaj, Baljaj i Brahimaj bili protagonisti udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uklanjanje nealbanskih civila i Albanaca.Haradinaj je poručio da je „vreme za pomirenje“ i da će „garantovati prava i puno učešće Srba u političkom životu Kosova“. Haradinaj je rekao da će „predvoditi vladu koja će predstavljati sve građane Kosova, ma koji jezik govorili, odakle god dolazili i bez obzira na njihovu nacionalnost“.U Srbiji se vode tri istrage u kojima je akter Ramuš Haradinaj i kojima je obuhvaćeno 95 događaja ratnih zločina sa 70 žrtava.

Vukčević: NepravdaTužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je da je ova presuda nepravedna i da je rezultat neprofesionalne zaštite svedoka.- Međutim, mi moramo da ostanemo hladne glave i da nastavimo saradnju u regionu, jer se samo tako mogu procesuirati ratni zločinci i može doći do pravde - rekao je on.

Zločini Ramuša Haradinaja♦ Zona Dukađini - 1998 - 56 ubistava pod njegovom komandom♦ Hotel „Paštrik“ 1999 - mučenje zatvorenika♦ Zona Dukađini 1999 - ubijeno 10 Srba i oteto 13 (Haradinajeva jedinica ulazi u romsku kuću. Jedan od njih ubija dvonedeljnu bebu, odseca joj glavu i baca je ka ocu deteta uz reči: „Evo ti glava za pasulj!“)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track