U Briselu rasprava o Srbiji i datumu pregovora

Evropski parlament

U Briselu rasprava o Srbiji i datumu pregovora

Politika -
Evropski parlament u rezoluciji, koji vođe EU treba da imaju u vidu na sastanku polovinom decembra, između ostalog pozdravlja rešenost srpske vlada da suzbije korupciju i organizovani kriminal

BRISEL - Spoljnopolitički odbor(SPO) Evropskog parlamenta (EP) u ponedeljak će razmotriti rezoluciju u kojoj se vođstvo Evropske unije poziva da "Srbiji sto pre odredi datum početka pregovora" o članstvu, uz napomenu da vlasti u Beogradu ispune glavna merila i reforme, a posebno se ukazuje na važnost dijaloga Beograd-Priština.

Evropski parlamentarci u ovom dokumentu "pozdravljaju predanost srpske vlade evropskim integracijama",uz sugestiju da vlasti u Beogradu moraju da "otklone manjkavosti u reformi pravosuđa" .

Evropski parlament u rezoluciji, koji vođe EU treba da imaju u vidu na sastanku polovinom decembra, "pozdravlja rešenost srpske vlada da suzbije korupciju i organizovani kriminal". EP podvlači da je "politička volja od presudnog značaja za uspeh istraga o korupciji na visokom nivou, uključujući 24 sporne privatizacije". Parlamentarci EU odaju priznanje Srbiji za saradnju s tribunalom u Hagu, uz opasku da "nijedan zvaničnik ne bi smeo da poriče teška kršenja ljudskih prava i ratnih zločina iz devedesetih godina".

Oni podržavaju i poziv glavnog tužioca da se sprovede detaljna istraga i sudi licima koja su podržavala mrežu koja je omogućila beguncima da tako dugo budu na slobodi. U dokumentu EP se "pozdravlja obnova dijaloga Beograd-Priština na visokom političkom nivou i spremnost koju je za to pokazala srpska vlada". I, uz poziv da se primene svi postignuti dogovori, naglašava da "pitanje nestalih lica mora biti uključeno u taj dijalog u političkoj ravni".

EP podvlači da su "moćna, profesionalna i nezavisna sredstva informisanja suštinski elemenat demokratskog poretka" i poziva srpske vlasti da obezbede slobodu medija, sprovođenjem usvojene medijske strategije, tako da se rasvetle napadi i ubistva novinara, dok se novinari pozivaju da upražnjavanju svoja pravila profesionalnog rada. Evropski poslanici ocenjuju da se zbog promene zakona o srpskoj centralnoj banci urušava nezavisnost ove institucije, što odudara od nužnog poštovanja EU "Merila iz Kopenhagena" o efikasnom delovanju političke demokratije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track