LDP i DS pitaju: Gde je platforma o Kosovu?

LDP i DS pitaju: Gde je platforma o Kosovu?

Politika -
Poslanik Zoran Ostojić naveo da bi podrška parlamenta relaksirala situaciju na severu Kosova. Borislav Stefanović postavio pitanje neodlaska predsednika Srbije na samit u Budvu

BEOGRAD - Liberalno demokratska partija (LDP) pitala je danas u Skupštini Srbije gde je platforma za pregovore s Prištinom i kada će se raspravljati o inicijativi za formiranje anketnog odbora za trošenje budžetkog novca na Kosovu, a Demokratska stranka (DS) navela je da tu "tajnu platformu" poslanici nikada neće videti.

U delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja, poslanik LDP Zoran Ostojić je naveo da bi podrška parlamenta relaksirala situaciju na severu Kosova povodom najavljenih protesta zbog početka primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. Ostojić je pitao ko plaća opštinske strukture na Kosovu u Zubinom Potoku i Zvečanu s obzirom da u prošlom skupštinskom sazivu tadašnja predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović nije raspisala lokalne izbore u tim opštinama. Prema njegovim rečima, u tim opštinama su održani neki izbori ali ne u skladu sa zakonom.

Poslanik DS Borislav Stefanović rekao je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne može da ode na samit zemalja jugistočne Evrope u Budvi jer je "drugačija atmosfera" i upitao da li je Budvi niži ili viši vazdušni pritisak i drugačija klima u odnosu na Brisel gde premijer Ivica Dačić može da se viđa sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. "Dačić može da se viđa sa Tačijem a Nikolić ne može da sedne za sto za kojim bi bila (predsednica Kosova Atifete) Jahjaga. Da li je to u tajnoj platformi koju nikada nećemo videti", upitao je Stefanović. Stefanović je reagovao i na navode poslanika vladajuće Srpske napredne stranke Marka Atlagića da se na administrativnoj liniji sa Vojvodinom nešto čudno dešava jer se zaustavljaju autobusi kao na granici dok se ne pregledaju sve karte putnika, a da ljudi zbog toga kasne na posao. Stefanović je reagovao i na navode poslanika opozicione Demokratske stranke Srbije Dejana Mihajlova koji je kritikovao zaduzivanje Beograda za 130 miliona evra za kupovinu novih stranih autobusa, umesto domaćih od "Ikarbusa". Borislav Stefanović je naveo da poslanička pitanja ne treba da služe za iznošenje neistina i istakao da niko ne može i neće da uspostavlja nikakvu granicu u Srbiji, a da su politički napadi na gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa zloupotrebljavaju da bi ga njegovi politički protivnici na nedemokratski način srušili.

Stefanović je pitao premijera Dačića i ministra pravde Nikolu Selakovića da li i drugi građani koji su počinili krivična dela mogu da rade u državnim organima, s obzirom da Selaković za svog pomoćnika koji je osuđen za krivično delo kaže - pa šta ako je osuđen.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Mirko Čikiriz rekao je da u Srbiji, u odnosu na region, najduže traje privatizacija i pitao koliko je novca do sada dobijeno od privatizacije, da li su ta sredstva utrošena u investicije ili nešto drugo, da li je kontrolisano sprovođenje obaveza iz ugovora o privatizaciji. On je pitao koliko je radnika izgubilo posao, postoji li plan za preispitivanje svih privatizacija, i da li postoji spremnost da se, kako je ocenio, loš Zakon o radu izmeni. Poslanik PUPS Borislav Kovačević pitao je kako je moguće da poslanici dobijaju pisma koja je ocenio kao preteća i da li službe pregledaju ta pisma. Kovačević je naveo da su poslanici dobili pismo Ekološkog tribunala koji ih upozorava da ne glasaju za zakon o genetski modifikovanim organizmima i da ne glasaju za ulazak Srbije u EU i Svetsku trgovinsku organizaciju i da će u suprotnom ime i prezime svakog poslanika i njihovu adresu obnarodovati na svakoj oglasnoj tabli i banderi. Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović kazao je da skupštinske službe ne smeju da otvaraju poštu poslanika. "Sva pošta se skenira i prolazi kroz bezbednosnu proveru ali sadrzaj pošiljke služba skuštine ne može da proveri. Ako smatrate da je pretnja obavestite nadležne koji mogu preduzeti neke mere", kazao je Nebojša Stefanović.

Posle pitanja poslanika, određena je pauza do dolaska predstavnika vlade u parlament. Poslanici treba da nastave raspravu o nekoliko ekonomskih zakona među kojima je i Predlog zakona o javnim preduzećima o kojem je juče bilo najviše polemike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track