Najnovije vesti

NEMA PRAVDE: Doživotna kazna isključivo za Srbe

Haška pravda

NEMA PRAVDE: Doživotna kazna isključivo za Srbe

Politika
Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je doživotnu kaznu Milanu Lukiću za ratne zločine u BiH, a njegovom rođaku Sredoju Lukiću kazna sa 30 smanjena na 27 godina zatvora

BEOGRAD - Nemaju meru.
Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je juče doživotnu kaznu Milanu Lukiću za ratne zločine u BiH, dok je njegovom rođaku Sredoju Lukiću prvostepena kazna od 30 smanjena na 27 godina zatvora. Slušajući konačnu presudu, Milan Lukić je odrično klimao glavom i listao malu Bibliju.

Na najstrože kazne Haški tribunal je osudio samo (bosanske) Srbe. Osim Lukića, na doživotnu robiju osuđeni su i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić, zbog kampanje otvaranja snajperske vatre i granatiranja Sarajeva od 1992. do 1994, kao i Vujadin Popović i Ljubiša Beara iz „srebreničkog slučaja“.

Hag je tako još jednom pokazao da za Srbe ima drugačije aršine. Jer samo pre desetak dana oslobođeni su prvo hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač i komandant OVK Ramuš Haradinaj. Odnosno, Haški tribunal kažnjava samo zločine koje su počinili Srbi, dok za zločine počinjene nad Srbima niko ne odgovara. Oni se, takoreći, nisu ni desili!

Oslobađanjem Gotovine i Haradinaja ispalo je da su Srbi sami nad sobom izvršili „Oluju“ i egzodus na Kosovu. Niko nije odgovoran što je tokom sukoba na Kosovu 1999. ubijeno oko 6.000 Srba, 600 kidnapovano, a više od 250.000 prognano sa svojih ognjišta, niti što je zapaljeno i srušeno više od 150 crkava i oko 30.000 srpskih kuća. Nema krivih ni što je tokom hrvatske vojne operacije „Oluja“ ubijeno i nestalo 2.500, proterano gotovo 300.000 Srba. Nema osuđenih Albanaca i Hrvata. Ali su zato Srbi, zajedno sa Lukićima, osuđeni na ukupno 1.122 godine, a svi ostali učesnici sukoba na ovim prostorima šest puta manje.

Inače, Lukići će ostati u pritvoru Tribunala do momenta prebacivanja u neku od država, gde će početi služenje kazne. Tribunal je Milana osudio zbog zločina protiv čovečnosti nad muslimanima u Višegradu od 1992 do 1994, uključujući i spaljivanje više od 100 živih civila u dve višegradske kuće. Sredoju je žalbeno veće smanjilo kaznu na 27 godina zatvora, iako je potvrdilo da je kriv za pomaganje i podržavanje spaljivanja najmanje 59 civila u Pionirskoj ulici. Oslobođen je krivice za prebijanje pritvorenih muslimana u logoru Uzamnica, za koje je bio osuđen prvostepenom presudom.

 

Sredoje Lukić - 27 godina zatvora
Sredoje Lukić - 27 godina zatvora

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...