Palma: Ne znam šta EU više hoće od Srbije

Jagodina

Palma: Ne znam šta EU više hoće od Srbije

Politika -
Ako EU misli da svaka tri meseca ucenjuje Srbiju, mislim da neće biti zainteresovanih građana Srbije za ulazak u Uniju, kaže lider JS

JAGODINA - Predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma izjavio je danas u Jagodini da u Srbiji neće biti zainteresovanih za ulazak u EU ako Brisel nastavi sa ucenama. "Ako EU misli da svaka tri meseca ucenjuje Srbiju i tako nastavi ubuduće, mislim da neće biti zainteresovanih građana Srbije za ulazak u Uniju. Interes Srbije jeste da postane članica EU, ali je i interes EU i SAD da Srbija to postane", rekao je Marković na konferenciji za novinare s norveškim ambasadorom Nilsom Ragnarom Kamsvagom.

On je naveo da je s norveškim ambasadorom razgovarao o temama važnim za Srbiju, posebno o oslobađajućim presudama Haškog tribunala koje Srbija smatra nepravednim.

"Ne znam šta više hoće EU od Srbije. Da li hoće da na sledećim pregovorima u Briselu naš premijer (Ivica) Dačić sedi s Haradinajem, Tačijem, Gotovinom i Orićem i da pregovara s ratnim zločincima. I onda se pitamo zašto opada interesovanje građana za EU", rekao je predsednik JS-a, članice vladajuće koalicije u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Srbija je dobila status kandidata za EU i sada se bori za datum pregovora u trenutku kada se postavlja "granica na srpskoj zemlji na Kosovu i Metohiji".

"Kada ovo govorim ne mislim na Norvešku, jer ona nije članica EU. Pričali smo o onome šta je istina, a istina je da Srbi na Kosovu i Metohiji veoma teško žive i da su odluke do sada, od strane međunarodne zajednice, bile štetne po Srbe na Kosovu i Metohiji", rekao je Marković. Norveški ambasador je rekao da je impresioniran onim što je Jagodina kao grad do sada uradila i da bi to trebalo da bude primer i ostalim gradovima u Srbiji.

U proteklih 11 godina Norveška je donirala 250 miliona evra kao pomoć Srbiji za približavanje EU, a norveške kompanije su u Srbiju investirale 1,5 milijardi evra, rekao je Nils Ragnar Kamsvag.

"Jedan od strateških poslova ambasade je da ohrabri norveške investitore da dođu u Srbiju i ovde investiraju. Nakon razgovora sa predstavnicima grada svakako mogu reći predstavnicima norveškog biznisa da su dobrodošli u Jagodini i da su uslovi investiranja dobri", rekao je Kamsvag. Ambasador je rekao da Norveška nije član EU, ali je deo evropske zajednice sa kojom veoma blisko sarađuje u oblasti ekonomije.

"To je jako važno za naš ekonomski razvoj tokom proteklih godina. Iz tog razloga, Norveška ima opsežan program pomoći Srbiji i drugim balkanskim zemljama na putu ka pridruživanju EU", kazao je ambasador. Predsednik Skupštine grada Jagodine je ponudio norveškim investitorima lokacije u Industrijskoj zoni u Jagodini koja je kompletno infrastrukturno opremljena i podsetio da će dva italijanska i jedan ruski investitor otvoriti fabrike u Jagodini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track