Ljajić: Vučić izneo argumente o Hagu
Foto: KURIR

Savet bezbednosti UN

Ljajić: Vučić izneo argumente o Hagu

Politika -
Posebno je važno što je svaka konstatatacija u Vučićevom govoru potkrepljena podacima i činjenicama relevantnih međunarodnih organizacija, naglasio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN izneo važne činjenice i na argumentovan način naglasio šta je Srbija uradila u saradnji sa Tribunalom, ali i šta Hag nije uradio da bude zadovoljena pravda za žrtve."Veoma je važno što je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić učestvovao na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj podnošenju polugodišnjeg izveštaja Haškog tribunala, jer je bila evidentna tendencija da cela sednica protekne u rutinskom duhu, sa puno fraza i opštih mesta", naveo je Ljajić.

On je izrazio uverenje i da će nakon još jednog ponovljenog zahteva pred članicama Saveta bezbednosti UN, državljanima Srbije koji su osuđeni pred Haškim tribunalom biti omogućeno izdržavanje kazne u Srbiji i da će taj zahtev u što kraćem roku uzeti u razmatranje generalni sekretar UN Ban Ki-mun, kao i predsednik Haškog tribunala Teodor Meron.

On je ocenio i da su predstavnici pojedinih zemalja vrlo neutemeljeno govorili da je Haški tribunal doprineo uspostavljanju poverenja među narodima u regionu i zadovoljenju pravde za žrtve, a prema Ljajićevim rečima, malo ko se od govornika uopšte i osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude Gotovini, Markaču i Haradinaju.

"Utoliko je značajnije prisustvo prvog potpredsednika Vlade Vučića i činjenica koje je tom prilikom u svom govoru izneo.

On je na vrlo argumentovan način naglasio šta je Srbija uradila u saradnji sa Tribunalom, ali istovremeno i šta Hag nije uradio da bude zadovoljena pravda za žrtve.

Posebno je važno što je svaka konstatacija u Vučićevom govoru potkrepljena podacima i činjenicama relevantnih međunarodnih organizacija", istakao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track