Još nije vreme za sastanak Dačić-Milanović

Vesna Pušić

Još nije vreme za sastanak Dačić-Milanović

Politika -
Prvi korak na tom putu nakon presuda Haškog tribunala i reakcija na njih, biće susret sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem na marginama ministarskog sastanaka OEBS-a u četvrtak i petak u Dablinu

ZAGREB - Hrvatska vicepremijerka i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je u Briselu da sastanak premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića sada nije neposredno na dnevnom redu, ali da će do njega doći."Običaj je i pravilo da u ovakvim situacijama pešački posao obavljaju ministri spoljnih poslova pa ćemo tako i učiniti. Prvi korak na tom putu nakon presuda Haškog tribunala i reakcija na njih, biće susret sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem na marginama ministarskog sastanaka OEBS-a u četvrtak i petak u Dablinu", rekla je Pusićeva.

U razgovoru s potpredsednicom Evropske komisije i komesarom za pravosuđe Vivijen Reding ona je naglasila spremnost Hrvatske da nastavi da procesuira ratne zločine i posle oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"To što presuda dokazuje da njih dvojica nisu odgovorni, ne znači da ratnih zločina nije bilo i da Hrvatska neće procesuirati osumnjičene. To se radilo, radi se i radiće se", rekla je Pusićeva nakon sastanka s Redingovom.

Pitanje procesuiranja ratnih zločina pojavilo kao ključna tema koju će EU još pažljivije pratiti do kraja pretpristupnog monitoringa.

"Državno tužilaštvo dalo je pregled svih slučajeva ratnih zločina koji su rešeni i koji su u toku. Taj pregled predala sam Vivijen Reding kako bi se videlo da se Hrvatska drži svog temeljnog stava i veruje u proceduru", rekla je Pusić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track