Živković: Nastavljamo gde je DS stala 2004.

Sa novom strankom

Živković: Nastavljamo gde je DS stala 2004.

Politika -
Treba promeniti način izbora narodnih poslanika, gradonačelnika, kao i način formiranja vlade, rekao bivši premijer Srbije i donedavni član DS Zoran Živković

BEOGRAD - Bivši premijer Srbije i donedavni član DS Zoran Živković izjavio je da će nova stranka, za koju još nisu odabrali ime, nastaviti tamo gde je DS stala 2004, godinu dana nakon ubistva Zorana Đinđića.

"Nudimo da utemeljimo institucije time što ćemo u njih poslati ljude koji će biti svesni svoje odgovornosti. Treba promeniti način izbora narodnih poslanika, gradonačelnika, kao i način formiranja vlade", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, parlament treba da ima 150 poslanika i da se oni biraju kombinovanim izbornim sistemom. Sto poslanika da se bira većinskim sistemom, gde će građani imati ime i prezime kandidata za koga će glasati, dok 50 ostalih treba birati po proporcionalnom sistemu.

"Premijer treba da ima veću odgovornost i da mu se omogući da sam menja ministre. Predsednika države treba da bira parlament i da to bude osoba bez partijske funkcije, neko ko je autoritet svojim životom. Gradonačelnike treba birati direktno", smatra Živković.

On je rekao da njegovoj novoj partiji programska načela ne bi bila samo mrtvo slovo na papiru, nego bi ih sve sprovodili u delo.

"Ja se neću takmičiti sa drugima da dam što zvučniju ponudu. Za razliku od drugih stranaka, ova neće lagati. Građani Srbije moraju da se suoče s istinom i da se ne drže u kolektivnoj hipnozi", rekao je on.

"Kosovo je defakto nezavisno. To što Ivica Dačić kao premijer Srbije pregovara s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem predstavlja činjenično priznavanje nezavisnosti Kosova", smatra Živković.

On je rekao da Srbija ne mora nikada da prizna Kosovo, ali to neće smanjiti faktičku nezavisnost.

"Status Kosova je rešen, ali je ostalo još puno posla u vezi sa zaštitom Srba koji tamo žive", smatra on.

On je mišljenja da je ovo što aktuelna vlada radi ono što je trebalo uraditi ranije.

"Dobro je što se Aleksandar Vučić bavi borbom protiv korupcije, ali to radi na neevropski način. On se ponaša kao portparol tužilaštva, jer najavljuje ko će kada biti uhapšen, komentariše predistražne radnje i to sve s pozicije ministra odbrane.

Jedini proevropski potez je taj što je Tomislav Nikolić dao ostavku na mesto predsednika SNS. S druge strane, pregovori sa Prištinom nisu ni prvi ni istorijski, jer smo pregovore imali još 2003. godine. Proevropski potencijal vladajuće koalicije je samo na rečima", smatra Živković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track