Na Jarinju od ponedeljka u 8 integrisano upravljanje
Foto: Zoran Saponic

Samo s ličnom kartom

Na Jarinju od ponedeljka u 8 integrisano upravljanje

Politika -
Posle obilaska radova na tom administrativnom prelazu, Pavićević rekao da će prva vozila i osobe u ponedeljak u 8 sati početi da prelaze preko Jarinja po novom sistemu

BEOGRAD - Administrativni prelaz Jarinje, na severu Kosova, počeće da funkcioniše u ponedeljak, 10. decembra po integrisanom sistemu upravljanja, mada radovi na njemu do tada neće biti u potpunosti završeni, potvrdio je danas šef pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević.

On je, posle obilaska radova na tom administativnom prelazu između centralne Srbije i Kosova i Metohije, rekao da će prva vozila i osobe u ponedeljak u 8 sati početi da prelaze preko Jarinja po novom sistemu upravljanja. On je kazao da misli da će biti prvi koji će da pređe administrativnu liniju po novom režimu.

Pavićević je za rekao i da između sadašnjeg i integrisanog načina prelaska administrativne linije "neće biti nikakvih drastičnih razlika". Pavićević je kazao da će građani samo sa ličnim karatama prelaziti preko administativnog prelaza.

On je dodao i da radovi na tom administrativnom prelazu možda neće biti u potpunosti gotovi do 10. decembra "ali će u svakom slučaju režim početi", izrazivši očekivanje da će "do kraja sedmice sve biti u potpunosti završeno".On je podsetio da su građani sa severa Kosova i Metohije dobili pismene garancije Vlade Srbije da neće biti "drastičnih izmena" u režimu prelaska administraivnih prelaza.

Intergisani prelaz Jarinje nalaziće se na teritoriji centralne Srbije između sadašnjeg punkta Rudnica gde kontrolu saobraćaja obavljaju pripadnici MUP-a Srbije i administrativnog prelaza Jarinje gde se nalazi osoblje Euleksa.

Prema zaključcima Vlade Srbije, predviđeno je da prelazi Jarinje i Merdare budu otvoreni 10. decembra, a prelazi Brnjak i Končulj do 31. decembra.

U zaključcima se između ostalog navodi da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine i drugih dažbina za robu namenjenu severnom delu Kosova.Precizirano je, takođe, da će na tim prelazima biti omogućeno slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i ostalih dokumenata koje izdala Republika Srbija.

Vlada će primeniti postignuti sporazum u vezi integrisanog upravljanja administrativnim prelazima i ukoliko dođe do kršenja dogovora Vlada će suspendovati dalje sprovođenje tog soporazuma, navedeno je u zaključku.U njemu je, takođe, naznačeno da će ovaj režim biti na snazi do postizanja konačnog dogovora iz oblasti sporazuma vezanog za integrisano upravljanje prelazima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track