Dobijamo pregovore u martu?

EU danas odlučuje o Srbiji

Dobijamo pregovore u martu?

Politika -
U zaključku Saveta ministara spoljnih poslova EU najverovatnije će stajati preporuka da se Srbiji na proleće da datum za početak pregovora

BEOGRAD - Nada za Srbiju.U zaključku Saveta ministara spoljnih poslova EU, koji će danas biti ozvaničen, najverovatnije će pisati da se preporučuje da Srbija u martu dobije datum za početak pregovora. U Briselu su do kasno sinoć trajale konsultacije jer su protiv pominjanja datuma za pregovore bile Nemačka, Velika Britanija i Holandija, koje smatraju da još uvek nije postignut dovoljan napredak u primeni dijaloga Beograda i Prištine. S druge strane, Austrija, Italija i Kipar smatraju da Srbija zaslužuje nagradu. Predsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da Srbija nikada nije bila bliža dobijanju datuma za početak pregovora.- Takvoj odluci EU doprinela je i primena Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. Da nije bilo tako, Srbija bi na dobijanje datuma za početak pregovora čekala do 2014. godine - ocenio je Dačić. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da je veoma zadovoljna što su dva integrisana prelaza na Kosovu otvorena na vreme i da će o tome, kao i o celokupnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine na političkom nivou, obavestiti šefove diplomatija EU.

Gido Vestervele
Gido Vestervele

Bilt i Vestervele zadovoljniMinistar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine veći od očekivanog, ali da treba videti kako će se sprovoditi ono što je dogovoreno. Ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele pohvalio je napredak u dijalogu Beograda i Prištine i dodao da je potrebno nastaviti tim putem.Grubješić: Postoje dve verzije zaključkaPotpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je da postoje dve verzije nacrta zaključaka Saveta ministara EU u vezi s dodeljivanjem datuma - u jednoj se datum pominje, a u drugoj o datumu nema reči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track