Pusićeva: Srbiji dati datum pregovora
Foto: BETA

EU

Pusićeva: Srbiji dati datum pregovora

Politika -
Važno je držati visoke političke kriterijume, ali i slati pozitivne političke poruke, izjaviola je hrvatska vicepremijerka

ZAGREB - Hrvatska vicepremijerka i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da bi bilo dobro da Srbija dobije datum za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom."U Hrvatskoj smatramo, a to je zasnovano na našem iskustvu, da bi bilo dobro da Srbija dobije datum. Važno je držati visoke političke kriterijume, ali i slati pozitivne političke poruke", rekla je Pusićeva komentarišući izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel da se ne otvaraju pregovori s novim državama o ulasku u EU.

Prema rečima Pusićeve, ako Srbija sada nema datum za pregovore, ne znači da ga neće dobiti u narednih nekoliko meseci.

"Sastanci Evropskog saveta su jednom mesečno, a izveštaji o napretku se daju jednom godišnje, obično u jesen, ali se sve vreme prati napredovanje zemalja i taj stav se može promeniti zavisno o proceni država članica EU", rekla je ona i dodala da su na poslednjem sastanku Nemačka i Velika Britanija imale snažan stav da ne treba dati definitivan datum početka pregovora sa Srbijom.

Napominjući da je iskustvo Hrvatske pokazalo da je početak pregovora vrlo daleko od njihovog završetka, a kamoli od konačnog ulaska u EU, šefica hrvatske diplomatije je ocenila da bi "davanje datuma bila pozitivna poruka proevropskim snagama i to će se desiti".

"Da li će to biti do 1. jula 2013. ne mogu reći, s obzirom na sadašnji stav pojedinih članica, ali iza toga postoji mogućnost da se odredi datum i da počnu pregovori", rekla je ona.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU zaključili su na sastanku u Briselu 11. decembra da Evropski savet tokom prve polovine sledeće godine treba da predloži otvaranje pregovora sa Srbijom ukoliko se nastavi sa reformama i ostvari dovoljan napredak u dijalogu sa Prištinom.

Hrvatski premijer Zoran Milanović juče je u Briselu rekao da Hrvatska podržava napore Srbije da 2013. godine dobije datum početka pregovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track